Čolak: “Moramo znati pravila uspostave vlasti”

Ako ste pratili prošlotjedna događanja u Domu naroda PS BiH, mogli ste svjedočiti blokadi prijedloga Izbornog zakona BiH kojega je u proceduru uputio Klub hrvatskih zastupnika. Bošnjaci su se (ne)očekivano pozvali na vitalni nacionalni interes, dok su srpski članovi glasovali podijeljeno (SNSD za, SDS protiv).

U utorak se kroz emisiju Pod povećalom razgovaralo upravo o spornom prijedlogu. Bariša Čolak (HDZ BiH), predsjedavajući Dom naroda Parlamenta BiH tvrdi da nisu očekivali ovakav rasplet (iako se kroz neke prethodne izjave čelnika SDA to moglo predvidjeti), ali vremena je sve manje, odluke Ustavnog suda BiH koji zahtijeva promjenu određenih odredbi moraju biti ispoštovane na vrijeme kako bi parlamentarni izbori 2018. mogli biti održani.

Čolak je još jednom ponovio da u ovoj državi trenutačno nemamo stabilnu parlamentarnu većinu i ona se očigledno formira od sjednice do sjednice ili čak od točke do točke dnevnog reda pa je za sada nemoguće pričati o promjeni Ustava BiH kojega neki zazivaju.

“Iako je stupanj usuglašenosti oko nekih stvari bio dosta visok, očito naši partneri u vlasti ovo ne prihvaćaju kao paket, ali želimo da konkretno pojasne zašto neki od prijedloga nisu prihvatljivi, nije valjda i dalje vitalni interes Bošnjaka birati zastupnike i člana Predsjedništva Hrvatima”, dodaje Čolak.

Telefonski se u emisiju uključio i Halid Genjac (SDA), predsjedavajući Kluba Bošnjaka Doma naroda BiH koji također tvrdi da treba paralelno provesti odluku Europskog suda za ljudska prava (Sejdić – Finci), a onda razgovarati o rješenju koje bi odgovaralo Hrvatima, dok se ovi prošlotjedni prijedlozi još više suprotstavljaju europskoj konvenciji.

“Ipak vjerujem da će svi biti na visini zadatka kod Izbornog zakona jer moramo znati pravila po kojima ćemo birati novu vlast”, zaključuje Čolak.

Na temu su svoje komentare dali i novinar Slobodne Bosne Danijel Hadžović te osnivač portala Poskok.info Ivan Šušnjar.

Emisiju u cijelosti pogledajte u prilogu.