COPY-PASTE i drugi izazovi

Uskoro je Svjetski dan knjige i autorskih prava, točnije u nedjelju, 23. travnja. Tim povodom je na Filozofskom fakultetu u Mostaru održana javna tribina naziva “Suvremeni izazovi u knjižničnom okruženju”. Svake godine na Dan knjige kažemo kako one ne podliježu ispitu vremena. No, istina je da se sve ostalo oko knjiga mora prilagoditi trendovima. O tome ovisi sudbina knjiga i kultura čitanja.

Prof. dr. Senada Dizdar s Univerziteta u Sarajevu govorila je o promjeni knjižnične paradigme naglasivši kako su komunikacijsko-informacijske tehnologije donijele promjene u svim sferama života pa tako i u obrazovanju.

“Moramo svi biti svjesni da imamo nove generacije koje misle i rade drugačije. Folderi u knjižnicama se svakako moraju prilagoditi i promijeniti uz naravno tradicionalne fondove koji su tiskana građa”, istaknula je Dizdar.

Potrebno je vidjeti u kakvim uvjetima djeluju školske knjižnice, neke traže veće prostore, druge bolje kadrove. Istraživanjem i razgovorima sa studentima došlo se do podataka da su potrebne žurne intervencije u školskom bibliotekarstvu. One su nužne u svrhu promicanja pismenosti, kritičkog razmišljanja u korištenju samih informacija i korištenju kompetencija. Bez toga je teško ući u svijet rada kao kvalitetna i konkurentna osoba, neki su od zaključaka profesorice Dinke Kovačević iz Koprivnice.

Na Filozofskom fakultetu možete uživati i prednosti besplatne razmjene knjiga. Mali kutak je otvoren i studentima i posjetiteljima da ostave knjigu koja im više ne treba, a sebi izaberu štivo koje će ih zainteresirati.

Simbolično izabran datum, 23. travnja, kao godišnjica smrti Cervantesa i Shakespearea, opominje i podučava. Autori prolaze, a njihova djela žive. Iskoristimo znanje koje su nam ostavili.

Foto: treci.ba