Čović: “Do kraja 2017. možemo riješiti probleme iz zadnjih pet godina”

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, u Mostaru se u srijedu sastao s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsjedništva BiH. Sastanak je uslijedio dan nakon što je Europska komisija odobrila zahtjev BiH za članstvom u Europskoj uniji.

Wigemark i Čović istaknuli su da proces europskih integracija ne smiju spriječiti nesuglasice između predstavnika triju konstitutivnih naroda.

“Svjesni smo odnosa u Bosni i Hercegovini, da postoji mnogo neriješenih pitanja, ali smo svjesni i da je moguće zajednički napraviti neke stvari. Neka to bude poticaj za sve nas u razdoblju koje je pred nama. Želimo raditi na europskom putu rasterećeni bilo kakve lokalne problematike, kako bismo do kraja 2017. imali kandidatski status. U idućih šest do devet mjeseci možemo riješiti sve što nismo posljednjih pet-šest godina. Možda to zvuči čudno, ali optimist sam da to možemo konačno staviti iza sebe”, rekao je Čović.

Wigemark je nedavne sukobe među liderima triju strana nazvao umjetnim krizama:

“Mislim da ovoj zemlji treba više optimizma, potebno je usmjeriti perspektivu na budućnost, a ne konstantno skretati pozornost umjetnim krizama. Pohvalio bih predsjednika Čovića za njegovu ustrajnost u provođenju gospodarskih i socijalnih reformi koje su još potrebne u zemlji. BiH i EU započinju novu fazu u svojim odnosima. Oni će biti još intenzivniji i preciziraniji. Jako je važno da problemi tehničke naravi više ne sprječavaju nastavak procesa. Kad bismo to dopustili u EU, ne bismo nigdje dospjeli.”

Čelnik HDZ-a BiH najavio je da će se poslije lokalnih izbora 2. listopada održati niz sastanaka o strategiji pristupa europskim integracijama.

Sveučilišni profesor Mile Lasić komentirao je za Našu TV najnovije događaje. Skeptičan je po pitanju dobivanja kandidatskog statusa do kraja 2017: “Bilo bi fantastično kad bi se riješila pitanja ustavnih promjena, zemaljskog preustroja, ali nemamo niti jedan jedini znak da budemo optimistični.”