Čović: “Poslije izbora o ustavnim promjenama i kanalu na hrvatskom”

Dragan Čović primio je u ponedjeljak najbolje studente Sveučilišta u Mostaru te kinesku veleposlanicu, a prilika je iskorištena i za komentiranje političkih aktualnosti u Bosni i Hercegovini.

20. rujna Europska komisija trebala bi odobriti zahtjev BiH za pozitivno mišljenje i poslati anketni upitnik koji je preduvjet za dobivanje kandidatskog statusa.

“Iz razgovora s Miroslavom Lajčakom dobio sam informaciju da ćemo na idućoj sjednici, 20. rujna, dobiti pozitivan odgovor. Ali tek tada počinje ozbljan posao”, rekao je Čović koji je prošlog tjedna posjetio Albaniju, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju.

“Sve zemlje koje sam posjetio su ispred nas. Jedna od njih, Makedonija, dobila je pozitivan odgovor 2005., a u pregovorima je od 2009. Naglašavam to jer bih želio da mi izbjegnemo slične zamke. Uvjeren sam da ćemo krajem 2017. godine imati kandidatski status.”

Na pitanje hoće li ispuniti obećanje dano prije prošlih parlamentarnih izbora, o rješavanju ustavnog poretka BiH i pokretanju televizijskog kanala na hrvatskom jeziku, Čović je rekao:

“Moramo završiti taj posao u ovom izbornom ciklusu. Prokockali smo mnogo vremena na temu Mostara. Bili smo pred dogovorom, a onda su krenule političke igre. U listopadu i studenom moramo nametnuti pitanja poput slučaja “Sejdić – Finci” i reorganiziranja BiH kako opet ne bi došli do neke buduće izborne kampanje, kada te teme ne bi bile, kako neki kažu, poželjne. Vremena više nemamo. U zemljama koje sam posjetio normalna je stvar da pred ustavom jednakopravni narodi imaju kanal na svojem jeziku.”

“Zato sam pobornik euroatlantskog puta. On će nas prisiliti da riješimo ta pitanja. To znači da ćemo dobiti provediv ustav i racionalnije organizirano društvo u kojem će se svaki narod osjećati institucionalno ravnopravnim. Moramo završiti taj posao najkasnije za šest mjeseci jer poslije toga opet neće biti vremena. Ne završimo li ga, imat ćemo potpuni zastoj na europskom putu, a to, naravno, ne želimo”, zaključio je hrvatski član Predsjedništva BiH.