Čović: “Krizu će koristiti oni čiji je utjecaj ovdje veći od našeg”

Dan poslije prekinute sjednice Predsjedništva BiH, njezin hrvatski član i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović u Mostaru je komentirao novonastalu krizu poslije podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

U Mostaru su članovi Predsjedništva HNS-a usuglasili na koji će način djelovati u idućem razdoblju oko izmjena i dopuna Izbornog zakona.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva, u četvrtak je sazvao izvanrednu sjednicu s ciljem povlačenja zahtjeva za reviziju, no to nije prošlo, pa su Bakir Izetbegović, a nakon njega i Čović napustili sjednicu.

Situacija se naziva najvećom političkom krizom poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, a Čović kaže da je ona evidentna i da je ne treba skrivati.

“Međutim, mijenja se odnos prema krizi i prema akterima, poput stava Vijeća za provedbu mira međunarodne zajednice (PIC). Moramo žurno izići iz ove situacije. Neće to biti nimalo lako. Vjerujem da će se u Predsjedništvu to moći napraviti. Mislim da će se već idućeg tjedna u Vijeću ministara moći napraviti sklad i da će ono funkcionirati. Problema će biti u Parlamentarnoj skupštini BiH jer ondje ne postoji klasična parlamentarna većina”, komentirao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodao je da se ne smije biti politički naivan: “Krizu će koristiti oni čiji je utjecaj ovdje veći od našeg kako bi potaknuli stvaranje nove krize i novih odnosa u BiH jer je ponekad dovoljna mala sigurnosna iskrica da se naruše odnosi.”

Idućeg tjedna BiH će posjetiti visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a Čović je najavio da će inzistirati na nastavku pristupanja BiH EU:

“Neki kažu da nije realno da ćemo dobiti status kandidata do kraja godine, ali nije bilo realno ni da ćemo predati zahtjev za taj status pa smo uspjeli. U Europskoj uniji postoji mnogo onih koji bi željeli da postanemo dio paketa s drugim kandidatima za pristup.”

Na pitanje vjeruje li da će Savez za promjene napustiti vlast na razini BiH, Čović kaže da njemu ostaje da im vjeruje ili ne vjeruje: “Neće se nitko lako odreći pozicije koju je teško izborio”, rekao je Čović te dodao kako će razgovarati s predsjednicima stranaka i najavio da će sljedećeg tjedna biti organizirani sastanci stranačkih izaslanstava kako bi se situacija pokušala stabilizirati.