Čović: “Ako nemamo većinu, treba naći drugo rješenje”

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u četvrtak je u Mostaru komentirao političku krizu vladajuće koalicije u Federaciji BiH koja je kulminirala u nedjelju poslije sarajevskog sastanka šefa Ureda delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijerke RS-a Željke Cvijanović, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i SDA Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i Fadila Novalića, premijera Federacije. Poslije sastanka je priopćeno da su na njemu usuglašeni stavovi oko Mehanizma koordinacije i pismu namjere prema MMF-u o kreditnom aranžmanu.

“Mehanizam koordinacije je živo tkivo koje će se mijenjati vjerojatno još deset puta. Tijela koja su ga dosad mijenjala moraju ga mijenjati i sada, drugog puta nema. Postoje zaduženi za njegovo mijenjanje, nemaju tu što raditi predsjednici stranaka. Međutim, nedjeljni sastanak je po meni donio i mnogo toga dobrog. Razotkrile su se taktike i mislim da će se stvari vratiti na staro mjesto”, rekao je Čović.

Poručio je da se partneri iz vladajuće koalicije trebaju izjasniti hoće li se zalagati za preglasavanje u donošenju ključnih odluka: “Preglasavanje je model i to nije problem. Preglasavanje vladajućih i oporbe je praksa u demokratskom svijetu. Preglasavanje unutar parlamentarne većine nije u redu. Stavovi unutar parlamentarne većine moraju biti uravnoteženi. Kad-tad doći će se u parlament, gdje će takva taktika propasti. Ako je preglasavanje praksa, onda je bolje reći da nismo koalicija i početi tražiti novo rješenje. Zakon predviđa donošenje odluka na Vladi većinom, no ta će nam se praksa vrlo brzo osvetiti.”

“Prošlo nam je pola mandata. Što ćemo reći da smo napravili? Možemo se hvaliti nekim mikroekonomskim i makroekonomskim pokazateljima, no vidimo kako naši ljudi žive. U tom smislu nam je vrijeme isteklo. Ili ćemo napraviti zaokret ili reći da nismo sposobni ovo raditi. Ako imamo većinu u parlamentu, moramo pokazati da je imamo. Ako je nemamo, trebamo tražiti drugo rješenje”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

U lipnju je zbog sukoba na relaciji Federacija – Republika Srpska odgađano potpisivanje prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te pisma namjere prema MMF-u. Čović kaže da je BiH imala priliku brzo dobiti kandidatski status zbog kriza diljem Europe:

“I dalje sam uvjeren da ćemo ga sljedeće godine dobiti. Ako se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara ili nekoj poslije nje, usvoji korigirani Mehanizam koordinacije, u rujnu ćemo imati zeleno svjetlo i dobiti upitnik koji će nas natjerati da napravimo još mnogo pozitivnih stvari. Ovo neka nam bude crvenilo na licu jer smo se osramotili pred međunarodnom zajednicom.”

Izbore u Mostaru je još moguće održati, kaže Čović, a on je za to da budu 2. listopada, kao u ostatku BiH:

“Izvijestio sam javnost još početkom godine da su pregovori HDZ-a i SDA pri kraju. Ali uvijek dolaze neki dodaci, detalji koji cijeli proces vrate na početak. Čini mi se da je nekom jako stalo da se izbori ne održe 2. listopada. Izbori koji bi bili održani bilo kojeg drugog datuma bili bi klasični inženjering i HDZ to neće dopustiti. Iz praktičnih razloga mi smo predložili pet izbornih jedinica i 35 vijećnika, 15 iz redova bošnjačkog, 15 iz redova hrvatskog, 4 iz redova srpskog naroda i jednog iz reda neopredijeljenih. U tom sastavu sve ključne odluke bi se donosile dvotrećinskom većinom i ne bi bilo moguće preglasavanje. Gradsko vijeće bi biralo gradonačelnika. Imali smo dogovor za sastanak o Mostaru proteklih dana, no zbog događanja tijekom vikenda to je palo u vodu, pa se bojim da nam je isteklo vrijeme.”