Čubrilović najavio zakon o praznicima Republike Srpske

Referendum o Danu Republike Srpske održat će se, po svemu sudeći, u nedjelju, 25. rujna unatoč zabrani Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Dva dana prije Banja Luku je posjetio Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH, kako bi prenio stav Europske unije. Rekao je da EU referendum smatra nepotrebnim.

“Dijalog i konstruktivan pristup svih uključenih jedini su načini za rješenje ove situacije. Potrebno je izbjeći sve provokativne izjave koje bi ljudi koji ne razumiju problem i uloge mogli krivo protumačiti i eskalirati situaciju”, rekao je Wigemark koji je pozvao Republiku Srpsku na suradnju u procesu dobivanja europskog kandidatskog statusa BiH.

Wigemark se sastao s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS-a, koji je najavio prve korake entitetskog parlamenta poslije referenduma na kojem će se građani Republike Srpske izjasniti žele li da se 9. siječanj obilježava kao Dan RS-a.

“Narodna skupština Republike Srpske poslije referenduma pristupit će izradi i donošenju zakona o praznicima RS-a u kojem će biti definirani neki stavovi koji neće vrijeđati druge narode. Taj zakon treba biti donesen uz suglasnost svih koji sudjeluju u radu Narodne skupštine. Narodna skupština otvorena je za suradnju s međunarodnom zajednicom. Sve primjerdbe, obveze i buduće korake vezane za upitnik za BiH Narodna skupština izvršavat će na vrijeme i odgovorno. Ne bude li Narodna skupština sudjelovala u tom procesu, izgubit će smisao svog postojanja”, rekao je Čubrilović.

Ustavni sud BiH ocijenio je neustavnim proglašenjem 9. siječnja Danom RS-a te zabranio raspisivanje referenduma, no odluka je pala na gluhe uši te će u nedjelju birališta, čini se, biti otvorena.

Nepotrebno, smatra Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH: “Referendum je potpuno beskoristan. Svi znamo kakav će biti rezultat. Nije to samo mišljenje međunarodne zajednice, već i domaćih aktera. Imamo i konkretnu odluku Ustavnog suda BiH. Uistinu nema opravdanja za taj tzv. referendum kad ionako svi unaprijed znaju ishod. Ako dužnosnici Republike Srpske žele promijeniti status tog dana, imaju na raspolaganju i druge mehanizme. Ovako rade protiv Ustavnog suda BiH”, komentirao je Moore.