Dalmacija u plamenu, gore i obiteljske kuće

Dijelovi Dalmacije već drugi dan bore se s požarima. Vatrogascima gašenje otežava bura koja često mijenja smjer. Zračne snage Oružanih snaga iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” od ranog jutra raspoređene su na požarištima.

Na lokaciji Račnik u Srinjinama nedaleko od Splita zračne snage zbog vjetra i jakih turbulencija ne mogu pomoći u gašenju vatre. Požar je oko ponoći buknuo u Tugarama kod Omiša i proširio se na Srinjine prema Splitu.

Nekoliko kuća je izgoreno, a dva vatrogasca su ozlijeđena. Čitavo vrijeme gori borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Požar gase dobrovoljna vatrogasna društva s područja Splita, Solina, Kaštela, Trogira i Omiša s 32 vozila i 109 vatrogasaca. I vatogasci i mještani jutros su kazali da je situacija sinoć bila vrlo teška. Zbog vatre je isključen dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice.

Požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, je pod nadzorom, ali nije ugašen. Spašene su kuće u nekoliko okolnih zaselaka kojima je jučer zaprijetila vatrena stihija. Vatrogascima sa splitskoga područja u pomoć su stigli kolege iz Dubrovnika. Od sinoć u selu Bogomolje na otoku Hvaru gori gusta borova šuma. Taj požar gase sva tri dobrovoljna vatrogasna društva s otoka, a pomažu im i zračne snage.

Požar je sinoć buknuo i na zadarskom području. Gori u Ceranjama Donjim gdje se vatra približila kućama. Još je aktivan požar kod Perkovića.
Pod nadzorom je požar koji je sinoć buknuo kod Perkovića nedaleko izlaza s autoceste A1 kod Vrpolja. Na požarište su upućena dva air tractora i dva kanadera, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije.

Vatrena linija proteže se na jedan kilometar, a požar gase vatrogasci javnih vatrogasnih postrojbi Šibenik i Vodice, te dobrovoljna vatrogasna društva Šibenik, Brodarica, Grebaštica, Zaton, Bilice, Zablaće i Perković. Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma, a zbog gašenja požara je od sinoć u 21 sat do jutros u 4 sata bio obustavljen promet vlakova na pruzi Šibenik-Perković. Vatrogasci su dežurali cijelu noć, a njih 39 na terenu je od jutros, doznaje se u Centru 112, a prenosi portal Politika24.net.