Danis Tanović opet kandidat za Oscara

Dobitnik Oscara za “Ničiju zemlju”, bosansko-hercegovački redatelj Danis Tanović nominiran je opet za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu, ovaj put za film “Smrt u Sarajevu”, odlučilo je Udruženje filmskih radnika BiH.

“Smrt u Sarajevu”, s Vedranom Seksan, Muhamedom Hadžovićem, Izudinom Bajrovićem, Snežanom Vidović, Faketom Salihbegović-Avdagić i Edinom Avdagićem u glavnim ulogama, premijerno je prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, gdje je osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji igrani film u konkurenciji dugometražnih ostvarenja.

Prema pravilima Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, prijave su mogli podnijeti producenti s dugometražnim filmovima koji su distribuirani između 1. listopada 2015. i 1. listopada 2016. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana u nizu, koji imaju DCP ili 35mm kopije filmova i koji su uglavnom na jeziku zemlje ispred koje se kandidiraju, a ne više od 40 posto na engleskom jeziku.

Tanović je 2002. osvojio prvog Oscara za BiH antiratnim filmom “Ničija zemlja” s Brankom Đurićem, Reneom Bitorajcem i Filipom Šovagovićem, koji je proglašen najboljim filmom izvan engleskog govornog područja.

Sljedeća dodjela Oscara održat će se 26. veljače 2017. godine.