Darivanje krvi – aktivnost koja život znači

14. lipnja obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Taj dan predstavlja priliku za zahvalu svim dobrovoljnim, neplaćenim darivateljima krvi za poklon koji život znači te da se podigne svijest o potrebi za redovnim davanjem krvi kako bi se osigurala kvalitetna, sigurna i dostupna krv i krvnih sastojaka za pacijente kojima je potrebna.

Transfuzija krvi i krvnih sastojaka svake godine spašava milijune života. Taj postupak pomaže pacijentima koji pate od stanja koja ugrožavaju život da žive duže i kvalitetnije te predstavlja podršku kompleksnim medicinskim i kiruškim zahvatima. Ima i važnu ulogu očuvanja života u brizi o majkama i djeci, kao i u slučaju odgovora na prirodne i druge nesreće.

Transfuzijske ustanove koje omogućavaju pristup sigurnoj krvi i krvnim sastojcima u dovoljnoj količini predstavljaju ključnu komponentu efektivnog zdravstvenog sustava. Adekvatne zalihe krvi moguće je osigurati samo putem redovnog, dobrovoljnog, neplaćenog davanja krvi.

I ove godine provode se prigodne kampanje kojima je cilj predstaviti davanje krvi kao postupak solidarnosti. Naglašavaju osnovne ljudske vrijednosti – altruizam, poštovanje, suosjećanje i ljubaznost koje su okosnica dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi.

Sponzor članka: Ljekarna Đivić