Dodik pozvao stranke na konzultacije u Predsjedništvo zbog imenovanja Vijeća ministara

Kako prenose mediji u RS-u, u Predsjedništvu BiH od 14 sati prvobitno bi trebao biti održan sastanak članova Predsjedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Кomšića.

Ovim konzultacijama, koje bi se prvenstveno trebale ticati imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebali bi prisustvovati i članovi Кolegija Zatupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Borjana Кrišto i Denis Zvizdić.

Inače, Dodik je jučer i službeno uputio predstavnicima političkih stranaka zastupljenim u Zastupničkom domu BiH poziv na konzultacije o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U obrazloženju je naveo da su, nakon što je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma održana 6. prosinca ove godine i u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara koji propisuje rokove za donošenje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju prvog čovjeka Vijeća ministara, stvoreni uvjeti da Predsjedništvo BiH započne ove konzultacije.

Dodik je već ranije najavio da namjerava predložiti još aktualnog ministra financija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Kada je riječ o koalicijskim partnerima iz Federacije BiH, on je u više navrata kazao kako to nije nužno SDA, kazavši kako čeka da se u većem bh. entitetu napravi većina koja će biti partner SNSD-u na državnom nivou.

Dnevnik.ba