Dug ŽZH-a je smanjen za preko 40 milijuna maraka?

Dopredsjednik Vlade i ministar financija Županije Zapadnohercegovačke Toni Kraljević istaknuo je u intervjuu za Vecernji.ba kako je za vrijeme mandata aktualne Vlade, smanjen dug Županije za preko 40 milijuna maraka, ili oko 52 % od duga kakav su zatekli 2015. godine.

Trenutačni dug ŽZH iznosi 36,935.916,28 KM, naveo je Kraljević te naglasio kako se Županija u protekle tri godine nije kreditno zaduživala.

Naravno, dodatno veseli i činjenica da, nakon saniranja ranijih obveza po toj osnovi, danas uredno isplaćujemo sva socijalna davanja, rodiljske naknade, tekuće prijenose za smještaj štićenika, školarine za djecu ometenu u razvoju, skrbništvo itd., napominje Kraljević kako ga to posebno kao ministra veseli.

Dug županije prema Poreznoj upravi Federacije BiH koji se nakupljao godinama, je osim subjektivnih i objektivnih okolnosti je prema Kraljeviću posljedica diskriminirajućeg Zakona o pripadnosti javnih prihoda na razini Federacije, ali i donedavnoga zakidanja Županije prema broju stanovnika.

Ponosno ističe kako je Vlada ŽZH od 2015. do danas isplatila preko 2 milijuna za beneficirani radni staž, odnosno ukupno za sve doprinose isplatila je preko 67 milijuna maraka, čime je izvršila skoro sve ranije zaostatke.

Što se tiče kolektivnih ugovora s prosvjetarima i djelatnicima MUP-a ŽZH, podsjetio je da je Vlada potpisala Ugovore sa Sindikatom osnovnih škola 14. kolovoza 2017. , pa tjedan dana kasnije, 21. kolovoza, i sa Sindikatom srednjih škola, dok su pregovori sa Sindikatom MUP-a ZHŽ-a okončano sporazumom od 1. prosinca 2017. godine, te su nakon toga sukladno koeficijentima povećane plaće.

Potpisanim sporazumima, prije svega, izbalansiran je status svih zaposlenika sukladno njihovim radnim mjestima i stručnoj spremi. Osim povećanja osnovice od 5,5% za zaposlene u prosvjeti i policijske službenike, kod plaća državnih službenika i namještenika nije se išlo samo s linearnim povećanjem, nego su koeficijenti korigirani za 0,3 % te su na taj način izjednačeni kod svih proračunskih korisnika. Ovime se nakon sedam godina otklonio diskriminirajući element koji je nastao kroz kolektivni ugovor potpisan s prosvjetom 2010. godine, a koji nije praćen promjenom koeficijenata kod ostalih proračunskih korisnika, rekao je ovaj ministar ŽZH-a za Večernji list.

Kroz ove sporazume dogovoreno je i pravo na puni iznos plaće u vremenu porodiljnog dopusta za sve zaposlenice korisnice proračuna ŽZH-a.

Kraljević je naveo kako cijelu Vladu može činiti ponosnom jer se u kratkom razdoblju od zaostajanja i kašnjenja s isplatama rodiljskih naknada, došlo do situacije gdje sada razinom ovih prava Županija prednjači, te istaknuo kako su značajno uvećane i naknade za majke rodilje izvan radnog odnosa, koje sada iznose 2000 maraka.

Po pitanju poljoprivrede rekao je da Vlada isplaćuje ukupno preko milijun maraka za animalnu i biljnu proizvodnju, ali plan je i znatno povećati te poticaje. Također navodi kako Vlada uvelike pomaže projektima lokalnih zajednica.

Vlada ZHŽ-a je, a temeljem sporazuma s UNDP-jem, izdvojila značajna proračunska sredstva preko resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša za projekte energetske učinkovitosti javnih objekata s prostora naše županije. Samo kroz ove projekte ukupno je na prostoru županije investirano oko 4,5 milijuna maraka, ističe Kraljević.

Što se tiče financijskih planova za budućnost, smatra kako je glavni prioritet Vlade nastavak saniranja obaveza iz prijašnjih godina, prije svega obveza na ime doprinosa prema Poreznoj upravi Federacije BiH, te naglašava kako u ovoj godini planiraju maksimalno reducirati i onaj dio obveza koji se odnosi na sudska izvršenja.

Podsjetit ću kako je izmjenama i dopunama proračuna ZHŽ-a za 2017. iznos za isplatu tužbi dodatno povećavan. Sredstva kojima planiramo uvećati ovu poziciju u proračunu 2018. godine riješit ćemo većinu dugovanja koja su se po ovoj osnovi također kumulirala godinama, zaključuje Kraljević koji se nada da će se u skoroj budućnosti konačno moći raditi razvojni proračun ŽZH-a.

Izvor: jabuka.tv