Duraković: “Dodik ne poštuje funkciju koju predstavlja”

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković ostao je pri stavu da neće formirati odbor za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske koji bi se u tom bosansko-hercegovačkom entitetu trebao održati 25. rujna. Predsjednik RS-a Milorad Dodik u četvrtak je u Zvorniku najavio sudski postupak protiv Durakovića ako se referendum ne održi u Srebrenici. Duraković mu je u petak odgovorio:

“Vidjeli ste da mi je predsjednik RS-a u Zvorniku grubo zaprijetio. To nije problem, ne strahujem zbog toga. Legalan sam i legitiman zastupnik ove zajednice i tako se ponašam. BiH je još država, iako to netko ne želi, a enitet Republika Srpska je u sastavu te države. Ponašao sam se legalistički i nisam postupio po dopisu entitetskog odbora za provođenje referenduma jer je taj referendum u suprotnosti s odlukom Ustavnog suda BiH, a time i s Ustavom BiH. Dodik je zaprijetio da će osobe koje poštuju Ustav BiH u budućnosti biti kazneno procesuirane. To je apsurd u kojem živimo. To za njega nije ništa čudno, tako se ponaša, ali otvoreno mu poručujem da ne želim raditi bilo što što je u suprotnosti s Ustavom. Samim time, on manje poštuje i funkciju predsjednika koju predstavlja, ali i Vladu RS-a te druga tijela tog entiteta. Neka se preispita, možda bi on trebao kazneno odgovarati za mnoge stvari. Kako on sam reče, to vrijeme dolazi”, rekao je.

Dok je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije ovog tjedna poslao zahtjev Ustavnom sudu BiH da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o održavanju referenduma, predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović poručila je da će se referendum, na kojem bi trebalo biti postavljeno pitanje žele li stanovnici RS-a da se 9. siječnja obilježava kao Dan RS-a, održati kako je i predviđeno:

“Ne postoji niti jedna prepreka za održavanje referenduma. Provode se sve potrebne pripremne aktivnosti i ne vidimo nijednu smetnju u tom procesu. Suočeni smo s brojnim opstrukcijama. Ljudi iz institucija na razini BiH kažu da su pod velikim pritiskom, da ih se ometa u postupcima koje trebaju napraviti u skladu sa zakonima. Mi sve radimo u skladu s Ustavom i zakonom. Ne postoji nijedna odluka republičkih odbora koja je izvan zakona”, rekla je.