HDZ otvara pregovore s MOST-om

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a, najavio je da će ta stranka, kao relativni pobjednik prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, već u utorak otvoriti pregovore s koalicijskim partnerom u prethodnoj Vladi MOST-om nezavisnih listi.

Osim Plenkovića, u HDZ-ovom pregovaračkom timu bit će Gordan Jandroković, Davor Ivo Stier, Ivana Maletić, Zdravko Marić, Goran Marić i Davor Božinović.

Božo Petrov prije izbora je iznio sedam zahtjeva MOST-a za suradnju u potencijalnoj novoj Vladi. To su demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava (uvođenje mogućnosti da tri kandidata s izbornih listi idu preferencijalnim glasom u Sabor; osobe koje su počinile teška kaznena djela ne bi smjele biti kandidirane na izborne liste); izmjena Zakona o financiranju stranaka i honoriranje saborskih zastupnika na temelju dolazaka na zajedanja Sabora; proglašenje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP); izmjena Ovršnog zakona; izmjena Zakona o HRT-u u smislu da pristojba iznosi najviše 65 kuna; smanjenje postotka izdvajanja iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava za plaće s 20 na 15 posto; i ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća, kako bi se izišlo u susret ulagačima u Hrvatskoj.

Plenković je najavio da je otvoren i za pregovore sa zastupnicima nacionalnih manjina, njih osam.

HDZ je na izborima u nedjelju pobijedio u šest izbornih jedinica u Hrvatskoj, a dobio je dva mandata i u 11. izbornoj jedinici. Ukupno je osvojio 61 mandat, dok je MOST bio treći s 13. Za parlamentarnu većinu portrebno je 76 ruku.