Izvoz vojne opreme; Hrvatska postaje važan igrač na području robotike

Kada velika vojna sila odluči opremiti svoje vojnike ‘od glave do pete’, više nikoga ne bi iznenadilo da joj jedna od prvih postaja bude Hrvatska. Razlog za to je očit, vojna industrija u Lijepoj našoj je već godinama perjanica gospodarstva, a tehnološke inovacije i izvozne vrijednosti poslova koje prelaze milijardu kuna sad se već podrazumijevaju, piše Direktno.hr.

Podaci za 2018. godinu još se obrađuju, ali Hrvatska gospodarska komora je u svojem godišnjem izvješću iznijela podatak da je u 2017. godini izvoz vojne industrije ostvario rekordnih 224 milijuna eura, a već duže od pola desetljeća bilanca samo bilježi rast. Iako su sve hrvatski za proizvođači vojne opreme vrhunski inovatori, vojna industrija u Hrvatskoj svoj uzlet u svijet najboljih može zahvaliti ‘velikoj trojki’, tvrtkama HS Produkt, Šestan-Busch i DOK-ING.

Sve tri tvrtke postale su brendovi o kojima priča cijeli svijet, a svaka je našla svoju ‘nišu’ s kojom može konkurirati na međunarodnim natječajima diljem svijeta.

Možda najbolji primjer statusa kojeg u inozemstvu imaju vodeće hrvatske tvrtke je slučaj jurišne puške HS Produkta VHS-2, koja je ušla u najuži izbor francuske vojke. Karlovačkom HS Produktu ‘za dlaku’ je pobjegao natječaj za izradu preko 100.000 pušaka, ali činjenica da se hrvatska tvrtka našla u prvih pet, s još četiri velika svjetska proizvođača najbolja je reklama.

Jedan od razloga zašto su se Francuzi ipak odlučili za njemačku pušku HK416 je jer francuski vojnici već imaju iskustva s njom, a Francuska i Njemačka na snazi imaju međunarodne sporazume o suradnji koji im jamče prednost prilikom javnih natječaja. Treba istaknuti i da HK416 slovi kao najbolja i najskuplja jurišna puška na svijetu.

Jurišne puške među najboljima, pištolji još bolji

Ipak, tvrtka iz Karlovca može biti ponosna jer je VHS-2 u konkurenciji s najboljim jurišnim puškama na svijetu. Riječ je o sofisticiranom vatrenom oružju napravljenom po najvišim svjetskim standardima, NATO-ovim kalibrom 5,56×45 mm te modernim dizajnom koji iza sebe krije nekoliko finesa koje igraju posebnu važnu ulogu na terenu. Ovaj dizajn puške ima spremnik i mehanizam za okidanje iza rukohvata. Time je postignuto da na ukupnoj manjoj duljini puške se može staviti duža cijev, što ju čini još preciznijom i ubojitijom na daljinu.

Klasične puške ovog tipa imaju manu da se čahure izbacuju opasno blizu lica i isključivo na desnu stranu. Međutim, VHS-2 je tako dizajniran da je taj nedostatak odavno stvar prošlosti. Čahure se izbacuju na lijevo i na desno, a vojnik može prebacivati oružje s lijevog na desno rame bez straha da će čahure završiti na njegovom licu.

Naravno, HS Produkt ne nudi samo puške za vojsku, već u asortimanu ima i cijeli niz pištolja koje koriste specijalni agenti, policajci i zaštitari diljem svijeta. Prava priča o uspjehu počela je još 2003. kad je pištolj HS 2000 osvojio prestižnu nagradu Nacionalne udruge za vatreno oružje u SAD-u “Golden Bullseye Award” te dobio status ‘najpoželjnijeg’ pištolja u SAD-u, a po mnogima i najboljeg pištolja na svijetu.

Pošiljke HS 2000 pištolja u Ameriku danas se broje u milijunima primjeraka, a upravo XD (extreme duty) serija hrvatskih pištolja našla se u rukama djelatnika CIA-e i FBI-a.

Kako su objasnili Amerikanci, razlog su pouzdanost, ergonomska rješenja i sigurnost od neželjenog okidanja. Hrvatski pištolji dokazali su se u svim uvjetnima. Puca u vodi, otporan je na pijesak, kišu, blato… Također, svi testovi su pokazali da pištolji karlovačkog proizvođača mogu bez teškoća pucati pri temperaturama od 40 stupnjeva ispod nule, kao i pri 150 stupnjeva iznad nule.

Stoga nitko nije bio iznenađen kad je upravo HS-Produkt, preko svog lokalnog partnera Sunrock, u srpnju 2018. osvojio natječaj za izradu 1200 pištolja XDM-9 3.8 za pripadnike francuskog javnog prijevoznika GPSR, ali i za Polices Municipales i policiju Lyona. Zanimljivo je da su ti pištolji isporučeni s RFID čipom, što je vjerojatno prvi puta u svijetu da je neki pištolj u operativnoj uporabi policije ili vojske. To jasno svjedoči i o tehnološkom napretku i mogućnostima s kojima HS Produkt raspolaže. Tisuću pripadnika GPSR-a koji čuvaju red po pariškim autobusnim, tramvajskim i željezničkim linijama zaključili su da je upravo hrvatski pištolji najbolji izbor, bolji čak i od pištolja njemačke tvrtke Heckler & Kocha, iste tvrtke koja je Karlovčane za dlaku pobijedila u natječaju s početka priče. Tako je hrvatski vojni div pokazao da njegovi pištolji i dalje zaslužuju titulu ’najbolji’.

Priča tu ne staje jer su karlovački poduzetnici već najavili da je sljedeća grana industrije koju žele osvojiti robotika. Kako su prošle godine sa svojom industrijskom robotskom čelijom za poliranje i uklanjanje srha ‘Polisrh’ osvojili Grand Prix, najveću nagradu Međunarodne izložbe inovacije ARCA u Zagrebu, očito je da su na dobrom putu.

Tri patenta rade kao jedan da stvore najbolju kacigu
Dok Zapad ne prestaje pričati o vrhunskim pištoljima, Rusija ne prestaje hvaliti ‘najbolju kacigu na svijetu’ koju proizvodi hrvatski brend Šestan-Busch iz Preloga. Ruska kuća za međunarodnu znanstvenu i tehnološku suradnju prije šest godina je dodijelila poduzetnicima iz Preloga zlatnu medalju, najprestižniju nagradu koju ta organizacija može dati. Danas 98 posto njihove proizvodnje ide u izvoz pa se hrvatsku kacigu može naći i u Kolumbiji, Čileu, zemljama bivšeg SSSR-a, Saudijskoj Arabiji, Africi, SAD-u, Europi…

Međunarodnu popularnost i priznanje osnivači tvrtke Šestan-Busch mogu zahvaliti trima svjetski zaštićenim patentima koji u sinergiji čine najbolju kacigu na svijetu. Prvi patent je sofisticirani način nanošenja zaštitnih slojeva koji traumu prilikom pogotka smanjuju na pola.

Druga inovacija je SHOTECK sustav, ‘meki’ dio kacige koji se prilikom udarca deformira i apsorbira udarac tako da se samo manji dio energije prenosi na vojnika koji ju nosi. Isti taj obrambeni sustav daje joj provjetrenost i udobnost.

Treći patent, kojega se dosjetio sam osnivač tvrtke Alojzije Šestan, razlog je zašto kacige iz Preloga nemaju vijke. Svako bušenje narušava statiku kacige i oslabljuje ju, a prije se često moglo čuti da je nezgodno lansirani vijak prilikom pogotka bio kriv za smrt vojnika. S kacigama iz asortimana Šestan-Busch, to je stvar prošlosti.

DOK-ING i na vojnoj paradi u Moskvi

Popis velikana hrvatske vojne industrije ne bi bio potpun bez zagrebačke tvrtke DOK-ING koja je međunarodnu slavu ostvarila zahvaljujući svojim strojevima za razminiravanje.

Danas ih se izvozi u 24 zemlje svijeta, a Rusi su procijenili da je robotski gusjeničar MV4 toliko dobar da su od tvrtke DOK-ING kupili licencu kako bi ih i sami mogli proizvoditi. To je razlog zašto ste hrvatski stroj lani mogli vidjeti na vojnoj paradi u Moskvi, povodom Dana pobjede nad fašizmom.

MV-4, u Rusiji poznat po nazivu Uran-6, laki je gusjeničar prvenstveno namijenjen za humanitarno razminiranje, ali poslužiti može i za druge svrhe. U jednom satu može očistiti do 2200 kvadratnih metara, a pogodan je za čišćenje površina poput okućnica, šumskih putova, obala rijeka i drugih vrsta terena do kojih veći strojevi ne mogu doći.

Bez imalo muke će svladati 50 centimetara širok i 30 cm dubok jarak, uzbrdice i nizbrdice pod kutom od 35 stupnjeva. Vozi kroz vodu dubine 45 cm i može se okrenuti za 360 stupnjeva. Naravno, MV-4 ima i razne dodatne alate, a osoba koja upravlja ovim hrvatskim strojem odrađuje to preko kamere I daljinskog upravljača na udaljenosti do dva kilometra.

Suradnja s Rusima tu nije stala. Vojna velesila odlučila je kupiti licencu za specijalizirano vozilo za gašenje požara u posebnim uvjetima MVF-5, a zagrebački div je to vozilo dizajnirao po posebnoj ruskoj narudžbi.

Međutim, krunsko priznanje kvalitete za zagrebačku tvrtku došlo je sa Zapada prije dvije godine, kad je vlasnik i inovator Vjekoslav Majetić dobio ‘European Business Award’, nagradu za životno djelo.

Hrvatska spremna za novo desetljeće u vojnoj industriji

Treba napomenuti da su to divovi hrvatske vojne industrije, ali da Hrvatska svake godine ima sve više poduzetnika čiji se proizvodi uspješno probijaju na vojnom tržištu. Takav je slučaj informatičke tvrtke DATA LINK iz Bjelovara, čija svjetiljka Ex GalaLED mami interes i kod velikih vojnih sila.

EX GalaLED je prijenosna, sigurnosna protueksplozivna LED svjetiljka s visokom razinom zaštite namijenjena za uporabu u prostorima s eksplozivnom atmosferom.

Svjetiljka je prilagođena za uporabu u brodogradilištima, offshore industriji, energetici i općenito u industriji za unutarnje i vanjske prostore. Može se koristiti kao prijenosna, privremena rasvjeta, ali i kao fiksna rasvjeta.

Za kraj, veliki igrač koji bi uskoro mogao ući u društvo ‘velike trojke’ je čakovečki Čateks, tekstilna tvrtka koja je 2017. dobila natječaj zbog kojeg će cijela vojska države Litve u roku od nekoliko godina nositi upravo njihove odore.

Ne samo da Čateks izvozi 80 posto svoje ukupne proizvodnje, najavili su da će maskirni dizajn i tkanina njihovih odora biti svjetski standard sljedećih 10 godina.

Izvor: Direktno.hr