Nedostatak anestezije otežao stomatološke usluge osoba s invaliditetom

Zbog nužne dodatne anestezije, koje na području Hercegovačko-neretvanske županije nema, stomatološko liječenje osoba s posebnim potrebama je otežano.

“Većina naše djece ima potrebu obavljati takve zahvate pod općom anestezijom. Tu nastaje problem jer ne mogu komunicirati kao druge osobe sa stomatolozima”, rekla je predsjednica Udruge Vedri osmijeh Mostar Danijela Kegelj.

“Zavod je uputio inicijativu povjerenstvu koje radi pri federalnom ministarstvu na izradi dopune izmjena Plave knjige koja je objavila standarde zdravstvene zaštite upravo u dijelu u kojem se traži usklađivanje standarda s potrebama i ovih osoba u smislu da pored liječnika, sestre i/ili tehničara bude i anesteziolog”, kaže Biljana Čerkuč, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO-a HNŽ-a.

Dok se stomatološki problemi osoba s posebnim potrebama ne riješe, zahvati se izvode samo volonterski u mostarskom Caritasovom centru Sveta obitelj.

“Što se tiče stomatološkog dijela, radi se o problemima kao kod svih nas. Specifične potrebe osoba s invaliditetom otežava standardne stomatološke usluge”, objašnjava dr. Lidija Lasić-Arapović iz Doma zdravlja Mostar.