Što ukoliko poskupi polaganje vozačkog ispita?

Svoj red za polaganje vozačkog ispita, kandidati su danas na mostarskom poligonu nestrpljivo iščekivali. No, pored potencijalnog staha od polaganja, s početkom iduće godine, budući vozači mogli bi dobiti i brigu više. S trenutačnih 1200-1400 KM, vozački ispit na području HNŽ-a, mogli bi platiti 1663-1750 KM.

“U Bosni i Hercegvini sve poskupljuje, a plaće ostaju iste. Zbog najavljenog, mogućeg poskupljenja požurio sam s polaganjem vozačkog ispita”, rekao nam je Zdravko, kandidat za polaganje vozačkog ispita.

DO poskupljenja bi mogl doći, ukoliko se usvoji odluka, koja će se uskoro naći na stolu Vijeća ministara BiH kao Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnoga sata iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.

Iz Udruženja vozača i instruktora s područja HNŽ-a, od potencijalnog poskupljenja se ograđuju.

“To ne ide u prilog niti autoškolama, niti kandidatima. Apsurdno je da je zakon od 2006. godine doživio već desetu izmjenu. Što je najgore, s ovim struka nema ništa jer posljednjih nekoliko godina struku nitko ništa nije pitao”, kazao nam je Zdenko Leto predsjednik Udruženja vozača i instruktora HNŽ-a.

Izmjena Zakona, strahuju u autoškolama mogla bi doprinijeti i smanjenju broja kandidata za polaganje vozačkog ispita. Pa bi tako uz održavanja, troškove, ali i povećanje cijena goriva, autoškole mogle biti dovedene u nezavidan položaj.

Na području HNŽ, ukoliko se ova odluka usvoji, cijene polaganja bit će skuplje za 300-400 KM, dok će u drugim županijama, zbog ranijih nižih cijena, poskupljenje biti izraženije.

Inače, HNŽ jedina je, kako kažu, u Bosni i Hercegovini gdje kandidati vozački ispit polažu pod videonadzorom, nakon čega je moguće isti pregledati. Dobru suradnju ističu, imaju s županijskim Ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i sporta u čijoj su nadležnosti od 2008. godine.