Zaboravljeni branitelji ne odustaju od rezolucije

Nakon što je policija u utorak prekinula prosvjede Udruge Zaboravljeni branitelji, na graničnim prijelazima u Gorici kod Gruda i na Bijači u srijedu se prometuje normalno. Iako prosvjedi nisu nastavljeni dan poslije, a rezolucija koju traže nije uvrštena na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, Zaboravljeni branitelji ističu kako neće odutati od svojih prava.

Nakon pružanja pasivnog otpora tijekom prosvjeda na Graničnom prijelazu Bijača, u policijsku upravu privedeno je devet članova udruge Zaboravljenih branitelja. U MUP-u ŽZH-a ističu kako su postupili sukladno Zakonu o održavanju javnog reda i mira.

“Policijski službenici postupaju sukladno zakonu i sukladno stupnju otpora, ovdje se radilo o pasivnom otporu”, rekao je Milan Galić, načelnik MUP-a ŽZH-a.

U Udruzi Zaboravljeni branitelji ističu kako su se s prosvjeda povukli kako ne bi došlo do krvoprolića. Od svojih zahtjeva, kažu, neće odustati unatoč tome što rezolucija jučer nije uvrštena na dnevni red Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

Iako u Udruzi ističu kako će se za svoja prava nastaviti boriti demokratskim metodama, još ne žele otkriti što točno planiraju činiti. S druge strane, klub zastupnika HDZ-a nije podržao rezoluciju jer smatra kako dokument nije razmotren u dovoljnoj mjeri.

U Udruzi navode i kako rezolucija nije podržana od strana koje se boje raskrinkavanja tzv. lažnih branitelja.

Podsjetimo, osnovni zahtjevi branitelja iz rezolucije su da bivši pripadnici HVO-a i Armije BiH dobiju po 6 KM za svaki mjesec sudjelovanja na prvoj borbenoj liniji, da se napravi novi registar branitelja te da se odvoji borbeni od neborbenog sektora.