Europarlamentarci ohrabrili bh. vlast za europski put

Predsjedavajući Vijeća ministara (VM) BiH Denis Zvizdić razgovarao je u četvrtak u Sarajevu sa izaslanstvom Europskog parlamenta, grupom Europske narodne stranke (EPP), priopćeno je iz VM BiH. Predsjedavajući Zvizdić je informirao europarlamentarce o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.

Kako navode u priopćenju, istaknuo je opredijeljenost Vijeća ministara BiH euroatlantskim integracijama, kao primarnom vanjsko-političkom cilju Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je BiH odgovorila na Upitnik EK i da se trenutno radi na izradi odgovora na dodatna pitanja.
Dodao je da bi dobijanje kandidatskog statusa bio veliki podsticaj za nastavak procesa integracija BiH i regije u EU, kao i daljoj političkoj stabilizaciji, izgradnji mira i ekonomskom razvoju, stoji u priopćenju. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao europarlamentarce da je Vijeće ministara BiH u srijedu na 152. sjednici usvojilo Okvirnu energetsku strategiju BiH do 2035. godine, čime je otvoren pristup novim razvojnim fondovima i omogućeno ravnopravno partnersko sudjelovanje u projektima u okviru Berlinskog procesa.

U priopćenju navode da vođa delegacije ispred EPP, potpredsjednik EPP grupe zadužen za proširenje i mediteransku politiku, europarlamentarac iz Republike Bugarske Andrey Kovatchev rekao je da EPP grupacija u Europskom parlamentu pruža punu podršku euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Kovatchev je čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na napretku u integracijskim procesima i realiziranim reformama, te ohrabrio vlasti u BiH da nastave sa neophodnim reformskim procesima kako bi se ubrzao europski put naše zemlje, stoji u priopćenju Vijeća ministara.