Europski parlament podržao načelo federalizma u BiH

Na Odboru za vanjske poslove u Europskom parlamentu u utorak usvojeno je Izvješće o izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu. U usvojenom Izvješću naglašeno je da Bosna i Hercegovina mora postići odgovarajuće institucionalne uvjete ako želi biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatske zastupnice Europske pučke stranke, Željana Zovko, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Marijana Petir, uložile su amandmane koji su uključeni i usvojeni kao kompromisni u konačno izvješće Odbora. Naglašena je potreba reforme izbornog zakona koja uzima načela federalizma, decentralizacije i legitimne zastupljenosti svih konstitutivnih naroda kao jedan od ključnih uvjeta koji bi Bosna i Hercegovina trebala ispuniti na svom putu prema članstvu u EU.

U amandmanima je izraženo i žaljenje da nakon više od osam godina građani Mostara još uvijek nemaju mogućnost upotrijebiti svoje demokratsko pravo i izabrati svoje lokalne predstavnike. Europarlamentarci pozvali su na brzu implementaciju presuda Ustavnog suda koje se odnose na izmjene i dopune izbornog zakona i Statuta Grada Mostara. Snažno su osudili i neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom lokalnih izbora u Stocu te su pozvali vlasti da što prije riješe situaciju poštujući vladavinu zakona. Pozvali su i na poduzimanje daljnjih koraka kako bi se zajamčila sloboda medija, medijski pluralizam i osiguralo emitiranje na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovine.