Fra Dane Karačić predstavio knjigu ´Trećari – dar neba´

Knjiga “Trećari – dar neba” širokobriješkog franjevca fra Dane Karačića predstavljena je u četvrtak u prepunom širokobriješkom Kinu “Borak”.

Predstavljanje na kojemu se tražila stolica više organizirao je Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, a knjiga jednog od omiljenih širokobrijeških franjevaca sastoji se od 35 životopisa pripadnika Franjevačkoga svjetovnog reda, u narodu poznatijih kao trećara, piše jabuka.tv.

35 teških sudbina

U njoj je fra Dane Karačić prikazao 35 teških ljudskih sudbina koje su nadu i utjehu pronalazile u vjeri i u Bogu.

Pisanje ove knjige, pisanje o 35 života koje prikazuje, često me u potpunosti emotivno ispražnjavalo, rekao je fra Dane Karačić na početku obraćanja brojnoj publici koja je u Široki Brijeg došla iz raznih krajeva Hercegovine.

Fra Dane Karačić pisao je iz ljubavi prema ljudima čije je sudbine iznio

Širokobriješki franjevac istaknuo je da je iz ljubavi prema tim ljudima i prema njihovim pričama nastavio pisati i da je pišući o njima pisao povijest ovog kraja.

Pojedinačna imena u knjizi stoje za stotine sličnih sudbina i života. Ja sam se pitao kako su to sve mogli izdržati. Dobro rađa dobrim. Danas svaki dan čujemo jadikovke, da je teško, da nema posla, da nema ovoga i onoga. Oni to nisu ni zamišljali, samo su radili, preživljavali, rekao je fra Dane Karačić.

Dodao je da im je u tim tegobama pomogla vjera u Boga, snažna i nepokolebljiva vjera.

U Kinu “Borak” tražila se stolica više

Kad su momci u prošlosti išli u vojsku, najveća briga svake naše obitelji bila je da ne “izgube viru”. Hoće li “dotrat” kukuruza i kako će mu biti u vojsci – to nitko nije pitao. Samo je bilo bitno da se vjeru ne izgubi. I ta ih je vjera sačuvala, ta je vjera izrodila i ove trećarice o kojima sam pokušao nešto napisati, objasnio je pisac knjige.

Široki Brijeg sveto je mjesto

Fra Dane Karačić u zaključku je ponovio svoje uvjerenje koje često naglašava i u svojim propovijedima – da je Široki Brijeg sveto mjesto.

Ovo je sveto mjesto, posvećeno mjesto! Pred sobom imamo sve, dragi moji prijatelji, imamo mogućnost biti ljudi, imamo mogućnost biti dobri. Bog je s nama. Jer imamo dva elementa: sveto mjesto Široki Brijeg i Svetoga Franju i Nju koja je raskrilila svoj plašt i grli svoju djecu i neće nas dati. Samo ako mi sami ne pobjegnemo iz tog gnijezda koje nam je Bog dao, koje nam je savio na ovom mjestu i na ovom Brijegu, zaključio je fra Dane Karačić.

Široki je sveto mjesto i svi imamo mogućnost biti dobri i biti ljudi, naglasio je fra Dane Karačić

Mirela Lovrić u recenziji knjige izdvojila je da je ona ispisana poviješću koja se odigrala na hercegovačkom kamenjaru.

Autor detaljizira, čitatelju dočarava, perom drevnih kroničara bilježi život Hercegovine kroz vremena i živote pojedinih likova. Likovi nisu izmišljeni, oni su stvarni i u tome i jest vrijednost i veličina ove knjige. Ispisana je poviješću odigranom na ovom kamenjaru, u našim kućama, vrtlima, ovdje pored naših bunara i pojata. To su naše baba i prababe. To je hercegovačka žena, hercegovačka sudbina, povijest, hercegovački križ i ponos u jednom. Zato ova knjiga treba imati mjesto u našim obiteljima, da je pokažemo našoj djeci, da je čitamo mladima, da zahvalimo fratru što ju je napisao kako se povijest našeg zavičaja ne bi zaboravila, napisala je Mirela Lovrić u recenziji knjige.

U predstavljanju knjige sudjelovali su i članovi Franjevačkoga svjetovnog reda – Frame, Mirela Lovrić, Andrija Zeljko, č. s. Zorica Jurilj, Marija Čolak. Voditeljica predstavljanja bila je Višnja Spajić.