Gdje je “Gospa ramska”?

Ako ste se pitali što se događa oko skulpture, ovo je informacija za zainteresirane Ramljake i prijatelje Rame:

Odlukom uprave Franjevačkog samostana Rama-Šćit skulptura kojoj se pridodao naziv “Gospa Ramska” i koja je postavljena u samostanski perivoj u sklopu međunarodnog projekta Staza Gospi Sinjskoj, 2015. rad akad. kipara Stipe Sikirice nalazit će se od 25. travnja 2017. u Galeriji “Fra Ljubo Lucić” Franjevačkog samostana Rama-Šćit.

Obrazloženje:

Ne kanimo nipošto dovoditi u pitanje estetsku razinu spomenute skulpture gosp. Stipe Sikirice. Štoviše, skulptura će biti u Galeriji među prvorazrednim skulpturama i slikama.

Istovremeno tvrdimo da koncepcijski ova skulptura ne spada u hodočasničko-molitveni prostor kako mi zamišljamo ne samo Gospinu crkvu na Šćitu, već i perivoj oko crkve, gdje su skulpture postavljene ne slučajno, već su godinama stvarane ciljano, kao mjesta na kojima jezikom umjetnosti propitujemo svoje vertikale, tragedije i nade.

Zato je proglašavanje ovog prostora “svojevrsnom galerijom na otvorenom” veliki nesporazum s našim originalnim konceptom jer nitko ne hodočasti u galeriju niti u samostan niti u muzej koliko god to bile vrijednosti koje se bave duhom, kulturom, memorijama…

Funkciju koju je po projektu trebala dobiti skulptura gosp. Sikirice kao spajanje dvaju hrvatskih, katoličkih lokaliteta Rame i Sinja već je 1998. preuzela skulptura–reljef “Gospe ramske”, rad akad. kipara Kuzme Kovačića.

Kovačićeva “Gospa ramska” posve je preuzela funkciju hodočasničkog mjesta. To je Gospin lik u bronci ukrašen zavjetnim zlatnim zvijezdama i dragim kamenjem nalazi se pored oltara, a za Veliku Gospu i Malu Gospu iznosi se na postolju ispred crkve.

Ova Kuzmina skulptura, makar u bronci, vrlo je prepoznatljiva, nježna, s karakterističnim naklonom majčinske blizine kao i ona originalna Gospina slika u ulju na platnu iz 15. stoljeća talijanskog, mletačkog slikarstva.

Netko je od sinjskih fratara rekao kako je ova Kuzmina Gospa ramska zapravo original u bronci.

Sinjski fratri su, kako i dolikuje, molili ramske fratre i gosp. Kuzmu Kovačića da bi napravili jedan odljev ovog Gospina lika za Gospinu crkvu u Sinju. Skoro identično su 2007. ukrasili ovaj Gospin lik u bronci. Tako ova dva skoro identična Gospina lika otada igraju ulogu točaka poveznica Rame i Sinja.

Gospin lik kako ga nudi skulptura gosp. Sikirice nije ni prepoznat niti prihvaćen u međuvremenu kao hodočasničko mjesto Gospi ramskoj. Zato držimo da dupliranje ili umnažanje ikonografskih rješenja samo može zbunjivati vjernike i hodočasnike.

To nitko ne radi ako ima viziju nekog prostora kao čistog hodočasničkog mjesta, a upravo tako zamišljamo naš prostor u oko Gospine crkve u Rami na Šćitu.

Kulturološku, povijesnu funkciju koju nosi ideja projekta Staza Gospi sinjskoj ova skulptura može vršiti i u Galeriji. No, ni tu se ne bi trebala zvati Gospa ramska jer je ona ikonografski jedno opće mjesto.

Srdačno vaši,

Uprava Franjevačkog samostana Rama-Šćit

Izvor: poskok.info