HDZ 1990 priprema prijedlog izmjene Ustava BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović u Sarajevu je u utorak izjavio novinarima da Bosnu i Hercegovinu očekuje velika kriza iz koje trenutačna vlast na svim razinama nema viziju kako izići, te kako osjeća da će se još više produbiti. Predsjedništvo HDZ-a 1990 je na sjednici razgovaralo o izbornom zakonu i o presudi Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića.

“Stajališta smo da svaki narod u BiH ima pravo izabrati legitimne predstavnike na svim razinama koji će ga predstavljati. U raspravi na sjednici Predsjedništva bilo je niz zamjerki i na prijedlog koji je došao nama kao model izmjene Izbornoga zakona koji se odnosi na Dom naroda”, rekao je Cvitanović dodavši da zbog toga nije zaključena rasprava i doneseni stavovi o izboru za Dom naroda Federacije BiH.

HDZ 1990 je osnovao stranačko povjerenstvo koje bi uskoro trebalo izići s prijedlogom provedbe presude Ustavnog suda, a koje je i pri finaliziranju pripreme Ustava BiH, cjelovite izmjene daytonskog ustava, rekao je Cvitanović.

Osim za legitimno predstavljanje u Federaciji, izbor legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH i izbor u Dom naroda legitimnih predstavnika koji će uvažiti složenost BiH i činjenicu da nije proveden Aneks 7 Daytonskog sporazuma, povratak svih raseljenih i izbjeglih, Cvitanović je naglasio da je stranka za izmjenu načina izbora vijećnika u Vijeće naroda Republike Srpske jer, rekao je, ne crpe legitimnost svoga naroda.

“Hrvati u Vijeću naroda Republike Srpske nikada nisu imali mogućnost pokrenuti vitalni nacionalni interes. Apsolutno smo za poštivanje izbornoga legitimiteta hrvatskog naroda i pri izboru dopredsjednika RS-a. Tražimo isti princip, isti model djelovanja i u FBiH i u RS-u”, rekao je čelnik HDZ-a 1990.

Predsjedništvo HDZ-a 1990 raspravljalo je i o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije: “Svatko tko ima imalo ljudskog dostojanstva, tko poštuje sebe, poštivat će i tražit će da se utvrdi odgovornost onih za tolike žrtve koje su se dogodile u BiH. U proteklom ratu, zbog agresije tadašnje Jugoslavije na BiH, imali smo 154 stratišta hrvatskog naroda i ne znam koliko bošnjačkoga naroda, imali smo stradanje našeg ponosa hrvatskog otpora, Kupresa, kojega je ta vojska, JNA, sravnila sa zemljom. Ali smo apsolutno i protiv licemjerja službenog Sarajeva koje je čekalo zadnji trenutak da pokrene reviziju usprkos svemu onome što su trebali i mogli uraditi ranije, a nisu uradili”, istaknuo je Cvitanović.

Ocijenio je da je u tijeku proces donošenja neodgovornih političkih odluka i iz Sarajeva i iz Banje Luke, kojima je cilj samo zadržavanje postojećeg stanja i eventualno dobivanje kojeg glasa više na izborima.

Cvitanović se dotaknuo i vlada na državnoj i entitetskoj razini: “Nitko nije pokazao odlučnost odgovornog vođenja politike i donošenja odluka. Da su to pokazali, ne bismo imali zastoj i u Predsjedništvu i u Vijeću ministara i u Vladi Federacije, ne bismo imali upitnu tranšu MMF-a koja će onemogućiti isplatu mirovina i svih projekata. Na sastanku Europske pučke stranke u ponedjeljak je jasno rečeno da će oni koji blokiraju biti sankcionirani, a mislim da je razvidno jasno svima tko je ovdje blokiran, tko se ovdje neodgovorno ponaša i komu nije cilj da se utvrdi napokon istina o svemu onomu što je se događalo prije i da krenemo zajedno naprijed.”

Nova politička kriza izazvana revizijom tužbe protiv Srbije dodatno će usporiti put BiH prema pristupanju Europskoj uniji, smatra Cvitanović. “Kao stranka zagovaramo taj put, borimo se za njega i u njemu vidimo izlaz iz ovakve složene političke situacije, ali previše je neodgovornosti”, zaključio je prvi čovjek “Devedesetke”.