Hercegovački maslinari ne pamte bolju godinu

Iako je ova godina bila loša za poljoprivredu, za masline se to ne može reći. Maslinari ne pamte kad su masline ovako dobro rodile. Hercegovački krš i submediteranska klima su razlozi zbog kojih posljednjih godina ova nova djelatnost u agraru doživljava ekspanziju koja je nekad bila zaspostavljena.

Ove godine će jesen u maslinicima za razliku od prethodnih, veseliti hercegovačke poljoprivrednike. Da je ova godina fantastična, potvrdio nam je i Slavko Ramljak iz Čapljine koji je prije osam godina zasadio prve nasade maslina. Zbog količine posla, osnovao je i uljaru.

Zabluda je maslinara koji su prije desetak godina podizali nasade bila u predožbi da je to manje zahtjevna kultura. Maslinari tvrde kako Hercegovini trebaju nove sorte. Milenko Soče ima 17 hektara maslina različitih sorti.

Cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja kreće se od 20 do 25 KM. Plasman je siguran, kažu maslinari. Danas je više od 200 hektara preoranog hercegovačkog krša pretvoreno u maslinike. Uskoro bi se maslinovo ulje uz nove maslinare i struku na terenu moglo naći i na svjetskom tržištu.