Hercegovački plodovi Mediterana od petka u Stocu

Deveto izdanje manifestacije Hercegovački plodovi Mediterana održat će se između 30. rujna i 1. listopada u Sportskoj dvorani kod škole u Stocu. Organizatori sajamske manifestacije, Udruga Hercegovački plodovi Mediterana i Javna ustanova Radimlja, naglašavaju kako je cilj manifestacije razvoj i povećanje proizvodnje šipka, smokve i masline i njihovih prerađevina te promoviranje, edukacija i populariziranje sadnje ovih kultura.

Svečano otvaranje najavljeno je za petak, 30. rujna u 11 sati.

Od 14:20 do 15:45 sati održat će se sekcija o ljekovitom i aromatičnom bilju. Posebno mjesto unutar programa sajma imati će smilje, koje je već zauzelo vodeće mjesto među biljkama u Hercegovini. U prvoj je godini ubrano i prerađeno otprilike tisuću tona smilja, što je domaćim proizvođačima zasigurno donijelo i solidnu zaradu. No, ovo se smatra tek početkom sadnje i proizvodnje, pa se realno očekuje da prinosi tijekom godina budu i do pet-šest puta veći. Trenutačna procjena je da je zasađeno oko dvije tisuće hektara smilja, a planira se i daljnja sadnja.

Budući da ova manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača koje obilazi sve više posjetitelja, uobičajeno je da se rad najboljih nagradi. U subotu, od 12 do 13 sati, održat će se odabir najboljih. Najuspješnijim izlagačima dodijelit će se nagrade za trud, rad i kvalitetu, a nagrade će uručiti predsjednik Organizacijskog odbora. Od 20 sati predviđen je zabavni glazbeni program uz druženje posjetitelja i izlagača.

Cilj sajma je predstaviti plodove Hercegovine (Mediterana) kroz prezentiranje domaćih i stranih izlagača i očuvati vrijednost šipka-nar, smokve i masline te, ako je moguće, ostvariti dodatnu suradnju s potencijalnim partnerima.