HNŽ: Najavljen “Program ranog otkrivanja dojke”

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a u četvrtak su u prostorijama Centra za socijalni rad Mostar uručili školske torbe i pribor za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji grada Mostara.

Vlada HNŽ-a je Ministarstvu odobrila nabavu tisuću kompleta torbi i pribora za učenike osnovnih škola iz socijalno ugroženih obitelji s područja HNŽ-a.

“I ove godine nastavili smo praksu darivanja školaraca koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji kao još jedan dokaz spremnosti Vlade HNŽ-a pomoći potrebitima u našoj županiji”, rekao je Herceg istaknuvši da, kada je u pitanju obrazovanje, Vlada HNŽ-a izdvaja najveći dio proračunskih sredstava.

Herceg je istaknuo i dosadašnje aktivnosti Vlade HNŽ-a, počevši od usvajanja organizacijskih shema osnovnih škola na području županije, čime su se stekli preduvjeti za rješavanje niza problema u prosvjeti, prije svega rješavanje tehnološkog viška prosvjetnih djelatnika radi smanjenja broja djece u svim školama županije.

“Započeli smo i završili projekte kojim su škole u HNŽ-u obnovljene, preuzeli smo obvezu i osigurali sredstva za realiziranje prijevoza učenika u našim općinama”, izjavio je Herceg čestitavši svim učenicima i roditeljima, kao i učiteljima, nastavnicima i ravnateljima početak nove školske godine.

Istaknuvši kako je dodjela školskih torbi i pribora postala redovita aktivnost, ministar Opsenica izdvojio je dosadašnju korektnu suradnju s centrima za socijalni rad u županiji.

“Prošle godine sam na istom mjestu najavio realiziranje Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u i danas ponosno ističem kako je on usvojen na jednoj od sjednica Skupštine HNŽ-a te će stupiti na snagu 1. listopada”, rekao je ministar Opsenica naglasivši kako je na realiziranje tog zakona čekano 18 godina.

Ministar Opsenica je istaknuo i kako ministarstvo radi na realiziranju projekta “Program ranog otkrivanja karcinoma dojke” za sve žene starije od 40 godina kojim bi mogla biti smanjena smrtnost za 40 posto.

Janja Milinković, pomoćnica ministra za socijalnu skrb, također je istaknula važnost Zakona o zaštiti obitelji s djecom i realiziranje naknade rodiljama, kao i transformiranje Dječjeg doma te servisa kojim bi bio realiziran stručni rad.

“U nizu projekata ministarstva bitno je istaknuti program udomiteljstva koji zahtijeva veliki rad i trud stručnog osoblja. U sklopu programa bit će vršene obuke za udomitelje nakon kojih će dobiti certifikat udomitelja” , zaključila je Milinković.

Zdravka Marić, ravnateljica Centra za socijalni rad zahvalila je Vladi i resornom ministarstvu na donaciji istaknuvši kako ona roditeljima značajno olakšava pripravu djece za školu, a samoj djeci će zasigurno početak školske godine učiniti radosnijim.