Hrvatska obilježava Dan državnosti

Hrvatska obilježava Dan državnosti. 25. lipnja 1991. Hrvatski je sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju volje građana na referendumu održanom 19. svibnja te godine.

Tehnički premijer Tihomir Orešković, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i Anamarija Kirinić, predstojnica Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njezina izaslanica, položili su zajednički vijenac na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Zatim su na Mirogoju zapalili svijeće i položili zajedničke vijence ispred spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli” te u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Dan državnosti obilježava se i svečanom sjednicom Hrvatskog sabora, na kojoj će se uzvanicima obratiti predsjednica Grabar-Kitarović, Reiner i Orešković.

Čestitku je uputio i Dragan Matijević, konzul gerant Republike Hrvatske u Mostaru: “Posebno želim zahvaliti Hrvatima iz Bosne i Hercegovine koji su pomogli da dođe do ovoga dana, da se slavi 25. obljetnica hrvatske države”, izjavio je.