Hrvatska odbijena u predmetu Prlić i ostali

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY) odbio je zahtjev Republike Hrvatske za dobivanje statusa prijatelja suda u žalbenom postupku protiv šestorice bivših dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 1992. do 1994. godine.

Hrvatska je htjela u žalbenom postupku osporiti prvostupanjsku presudu, prema kojoj su šestorica optuženih sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu skupa s prvim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, bivšim ministrom obrane RH Gojkom Šuškom i zapovjednikom Hrvatske vojske, generalom Jankom Bobetkom.

Zastupnici Republike Hrvatske naveli su u svojem zahtjevu da prvostupanjska presuda iz 2013. godine krši presumpciju nevinosti Tuđmana, Šuška i Bobetka, koji su u međuvremenu preminuli, ali i “donosi pogrešne zaključke u odnosu na navodnu uključenost Hrvatske u zločine nad Bošnjacima”.

Bivši predsjednik Vlade HR-HB Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora. Sva šestorica predala su se sudu 5. travnja 2004., a suđenje im je počelo 26. travnja 2006. Prvostupanjska presuda donesena je 29. svibnja 2013. godine.