Hrvatski narodni sabor pred zaključenjem listi za lokalne izbore

Čelnici stranaka okupljeni oko Hrvatskog narodnog sabora još su jednom pokušali dogovoriti detalje oko zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima. U koliko će općina HNS zajednički nastupiti još uvijek se ne zna.

Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH, otkrio je da postoje još neke nepoznanice oko kandidata, ali da očekuje njihovo brzo rješenje:

“Postoji dogovor da se organizira sastanak predsjednika stranaka koje su se kandidirale u konkretnim općinama, da sjednemo i riješimo taj problem kako se ne bi slučajno dogodilo da imamo dva kandidata Hrvatskog narodnog sabora za mjesto načelnika u istoj općini. Čini mi se da smo već danas u tom smislu sveli problem na nekoliko općina i da ćemo to riješiti do kraja ovog tjedna”, izjavio je Čović.

U HDZ-u 1990 smatraju kako je ovo samo jedna u nizu sjednica na kojoj nije definiran jasan stav, no dodaju kako će do dogovora doći na idućoj sjednici HNS-a.

“Uvjeren sam da će i ostali prepoznati odgovornost, ne samo za svoju stranku, nego i za hrvatski narod koji će biti ugrožen u tim područjima ako nastupimo odvojeno”, kaže Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. “U ovom trenutku vrlo je teško reći hoće li biti dogovora. Osobno izražavam nadu da će se taj dogovor postići.”

Hrvatski pravaški blok prijavio je se u 32 općine, a prioritet im je zajednički kandidat u općinama poput Viteza, Ravnog i Odžaka. Željko Koroman, predsjednik HPB-a BiH, rekao je:

“Ovo je ovo posljednja šansa za Hrvatski narodni sabor da se uistinu profilira u krovnu političku instituciju, da zaštiti interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će svi oni odgovorni unutar HNS-a, počevši od mene i predsjednika Čovića, biti svjesni te odgovornosti i učiniti ono što je potrebno.”

Sljedeća sjednica HNS-a trebala bi biti održana 6. lipnja u srednjoj Bosni. Tada se očekuje dogovor oko detalja i naziva budućih koalicija.