Hrvatskim vaterpolistima srebro, Vlašić bronca

Olimpijske igre u Rio de Janeiru bile su najuspješnije za Hrvatsku od osamostaljenja. Sa srebrnom medaljom vaterpolista i brončanom Blanke Vlašić, zbroj odličja u Brazilu popeo se na deset.

Hrvatska vaterpolska reprezentacija, koja je prije četiri godine osvojila zlato, u subotnjem finalu poražena je od Srbije 7:11. Srbija je tako dokazala dominaciju u svjetskom vaterpolu jer je aktualni europski i svjetski prvak. Treća je ovo vaterpolska olimpijska medalja za Hrvatsku koja je osvojila srebro i u Atlanti 1996.

Blanka Vlašić, koja ove sezone nije nastupala u skoku u vis na mitinzima, vratila na pozornicu na najljepši način te srebru iz Pekinga dodala broncu. Pod injekcijama protiv bolova, Splićanka je preskočila 197 centimetara i donijela Hrvatskoj desetu medalju na Igrama. Španjolka Ruth Beitia osvojila je zlato s istom preskočenom visinom.

Hrvatska ekspedicija vraća se iz Rija s deset medalja – pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane. Prvu medalju i prvo zlato osvojio je Josip Glasnović u trapu. Zlato su potom osvojili veslači braća Sinković u dvojcu na pariće, dok je Damir Martin uzeo srebro u samcu.

Prve hrvatske medalje za jedriličarstvo osvojili su zlatni Šime Fantela i Igor Marenić u klasi 470 i srebrni Tonči Stipanović u klasi Laser.

Pored Vlašić, u atletici su pale dvije zlatne medalje za Hrvatsku. Sandra Perković obranila je naslov u bacanju diska, a Sara Kolak iznenadila je sve pobjedom u bacanju koplja. Kolekciju hrvatskih medalja zaokružio je boksač Filip Hrgović, koji se okitio broncom.