Iako je zakonska obveza, cijepljenje dvojba za brojne roditelje

Tema koja u posljednje vrijeme sve više zaokuplja pažnju roditelja je cijepljenje djece. Mnogi od njih dvoje treba li djecu cijepiti smatrajući kako cjepiva mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Zdravstveni radnici pak cijepljenje smatraju ključnim za zaštitu djece od zaraznih oboljenja, što nam jer rekao i dr. Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U Federaciji BiH se cjepivima štiti od deset zaraznih bolesti. Liječnici poručuju kako je cijepljenje djece ključno za dugoročno zdravlje pojedinca i društva.

Unatoč preporukama liječnika o važnosti cijepiva, roditelji danas često samoinicijativno prestaju cijepiti djecu. Istraživanja pokazuju kako neki roditelji smatraju da imunizacija više nije bitna ili imaju svoje predodžbe o sigurnosti cjepiva. Drugi su pak neinformirani ili imaju neka svoja religijska ili filozofska uvjerenja.

Dr. Musa tvrdi kako je provedenim istraživanjima veza između cjepiva i autizma djece odbačena. Jedine reakcije koje cjepivo može izazvati su očekivane, blage i prolazne.

Smanjen postotak cijepljene djece posljedica je brojnih kampanja protiv cijepljenja koje se zadnjih godina vode širom svijeta, a ni BiH nije iznimka. Dr. Musa poručio je kako su posljedice moguće upravo zbog necijepljenja djece što dovodi do velikih epidemija.

Sva cjepiva koja se koriste u BiH moraju imati sve potrebne dozvole da bi se koristila. U Federaciji je imunizacija zakonska obveza, kao i u brojnim drugim zemljama. Novčane kazne za izbjegavanje cijepljenja kreću se od 100 do 1.000 KM, no inspekcija se u Federaciji ne provodi strogo.