Imamo vremena do kraja rujna ili gubimo pola milijarde KM

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko izjavio je danas za televiziju N1 da BiH ima vremena do kraja rujna da pristupi Ugovoru o Transportnoj zajednici ili će, u suprotnom, pola milijarde KM biti preusmjereno drugim državama.

Naime, jedna od vijesti koja je izazvala najviše reakcija, negativnih, je nepotpisivanje sporazuma u Trstu.

”U prvih pet dana svog mandata imao sam sastanke s povjerenicom EU za promet (Violetom) Bulc i povjerenikom (Johannesom) Hahnom koji su kazali da ako nešto želimo mijenjati da usvojimo transportnu strategiju i da završimo most Svilaj na Savi. Završili smo transportnu strategiju. Veliki broj naših projekata ranije je bio odbijen jer nisu bili urađeni u skladu sa standardima EU. Okvirna transportna strategija je bila uslov da idemo u Trst. Koliko smo dobro radili i lobirali, pokazuje podatak da je BiH u Trstu dobila četiri projekta od ukupno šest odobrenih”, izjavio je Jusko.

On je istaknuo da su pola milijarde KM bila sredstva koje je BiH trebala dobiti te izrazio nadu da ćemo ih, ipak, uskoro dobiti.

”Jedina smo zemlja regije koja nije potpisala Ugovor o Transportnoj zajednici. Osoba sam koja ne gubi nadu. Povjerenica Bulc je kazala da potpišemo ugovor i usvojimo ga i da će ona osobno doći. Nadam se da će se to dogoditi neposredno nakon godišnjih odmora. Ja se držim ustavne nadležnosti, a to je da državni ministar predstavlja BiH na međunarodnoj sceni”, prokomentarirao je Jusko.

Poznato je da je povjerenik EU za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao pismo nakon nepotpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici.

”Pismo koje smo dobili od Hahna kaže da imamo vremena do kraja rujna. Ako do tada ne potpišemo, pola milijarde KM bit će presumjereno u druge države. To je luksuz koji BiH ne treba. Nadam se da ćemo potpisati ugovor o Transportnoj zajednici dobiti sredstva. Ultimatum je postavljen pismom povjerenika Hahna”, rekao je ministar Jusko.

Prvi čovjek ministarstva komunikacija i prometa u BiH je kazao da je razgovarajući s ljudima iz međunarodne zajednice stekao dojam da postoji dobra volja da se ne propusti ovakva prilika za BiH.

”Pola milijarde KM su izuzetno velika sredstva, a ovo je samo inicijalno šta bi dobili ulaskom u Transportnu zajednicu. Benefiti koji slijede u godinama ispred nas su puno više od pola milijarde KM”, rekao je Jusko za N1.

Izvor: bljesak.info