Imperija Belichick-Brady i dalje harači NFL svemirom!

U rekordno neefikasnom 53. Super Bowlu, New England Patriotsi su u Atlanti došli do svog šestog trofeja namijenjenogu pobjedniku NFL-a. Rezultatom 13:3 pobijedili su Los Angeles Ramse i na popisu najtrofejnijih franšiza izjednačili se sa Pittsburghom, prenosi Sport klub.

Momčad prepoznatljiva po sjajnom napadu u ovoj utakmici pokazala je koliko jaku obranu ima – drugi napad lige svela je na samo tri poena! Glavna oružja Ramsa bila su potpuno odsječena, npr. Tod Gurley istrčao je svega 35 jardi.

Ipak, i u takvim okolnostima sve do posljednje dvije minute utakmice je bila potpuno otvorena, a milimetri su nas dijelili od još jednog, trećeg uzastopnog produžetka u ovoj postsezoni.

S 4:17 preostalog vremena na semaforu, Jared Goff bacio je loptu u ruke Gilmoreu, tim presjecanjem Patriotsi su došli u dobitnu poziciju a iskoristili su je field-goalom Gostkowskija u posljednjoj minuti za konačnih 13:3.

Ne smijemo, međutim, zaboraviti da je jedan pokušaj prije tog trenutka Goff bacio vrlo sličnu loptu prema Cooku u samu end-zonu, a potonjeg su tek milimetri dijelili od uspješnog hvatanja i vrlo vjerojatnog izjednačenja.

“Ovo bi se ranije u sezoni sudilo kao pass interference”, ustvrdio je nakon nedostušenog kontakta na hvataču Ramsa naš komentator Ivković, dobro oslikavši pritom kakav su kriterij suci držali od početka ovog velikog finala.

Jedini touchdown na utakmici zabilježen je točno 7 minuta prije kraja posljednje četvrtine, ostvaren je probijanjem Sony Michela, kojemu je to bio 6. TD u doigravanja, po čemu je srušio rookie rekord za playoff!

Međutim, presudio je sjajan potez Toma Bradya nekoliko trenutaka prije kad je sjajno pronašao Gostkowskija za prvu i jedinu 1st and goal situaciju na cijeloj utakmici koja je uspješno završena.

Kod pobjednika Tom Brady (41) prebacio je 262 jarda uz jedno pretrpljeno presjecanje, a junak utakmice nedvojbeno je bio Julian Edelman (na naslovnoj fotografiji s Bradyjem) s 141 uhvaćenim jardom uz 10 hvatanja, većina kojih je zabilježena u teškim i važnim situacijama, drugim ili trećim pokušajima.

Jared Goff (24), quarterback Ramsa, kojemu je to bio debitantski nastup u Super Bowlu, osvojio je 222 jarda uz 1 presjecanje, ali ono je zabilježeno u odsudom trenutku. U prvom poluvremenu imao je samo pet uspješnih od 12 bacanja za ukupno dohvaćena sramežljiva 32 jarda.

Utakmica je odigrana u spektakularnoj Mercedes Benz Areni u Atlanti pod zatvorenim krovom. U uvodu utakmice američku himnu izvela je soul ikona Gladys Knight, a poluvrijeme je svojim nastupom začinila glazbena skupina “Maroon 5”.

LA Ramsima ovo je bio četvrti nastup u velikom finalu američkog nogometa, ostali su na jednom naslovu, onom iz 1999. godine.

Sama utakmica bila je najneefikasnija u povijesti Super Bowla, s ukupno osvojenih 16 poena zaostala je 5 poena za drugom najmanje plodnom finalnom utakmicom u povijesti, onom iz 1973. kada su u Los Angelesu Dolphinsi pobijedili Redskinse 14-7.

Zaključimo ovaj izvještaj mišlju Ivana Ivkovića s kraja utakmice:

“Nema povratka Jedija, Belichick i Brady još uvijek upravljaju Zvijezdom smrti i harače svemirom!”

Da bi riječ rekli. Ovo im je bio šesti naslov u devetom zajedničkom Super Bowl nastupu!