Izgradnju kuća planiranu za 2019. odgađaju, nema radnika

Da je netko prije 10 godina govorio da će biti ovakva kriza s radnicima, nitko ne bi vjerovao, međutim, to se dogodilo.

Diljem Hercegovine oni koji su planirali u proljeće 2019. graditi kuću već mjesecima ne mogu pronaći radnike, dok su u Bosni ostale samo one veće građevinske tvrtke, piše Večernji list BiH.

Još od ranije, velik broj ih je radio u Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj, a sada su i oni otišli u inozemstvo. U ovom trenutku zidar, tesar, armirač, keramičar, parketar bez problema mogu pronaći posao.

– Mlade se uglavnom ne školuje za građevinske poslove. Tek u Trebinju znam da ima razred građevinskih tehničara, ali svako četiri godine kako jedan razred završi školovanje, onda ide školovanje drugog. U bliskim mjestima ne znam ima li. Da barem ima onih koji imaju želju, mi bismo ih školovali i učili poslu. Nažalost, i mladi su u nekoj vrsti letargije, dane provode na mobitelima, čim se pojave prve prepreke odustaju, ako nije posao u državnoj tvrtki čim se završi obrazovanje, onda ne valja država, politika… naglo se odlazi u inozemstvo. Ja tvrdim da se danas više može zaraditi s mistrijom i na miješalici nego u prostorijama općine ili županije kao tajnik ili neki zapisničar – govori nam jedan građevinski poduzetnik iz ZHŽ-a.

I to je istina, ovisno o stupnju znanja i iskustvu, kvalitetan građevinski majstor može zaraditi od 1500 do 2500 KM. Ako se uzme u obzir da je prosječna bh. plaća oko 830 KM, unatoč tome što su to teški i precizni radovi, činjenica je da se radi o zaradi od dva do tri puta većoj od prosječne.

Kada su u pitanju plaće, one su u Bosni dosta manje nego u Hercegovini, iako se radi o istoj državi. Bosna se dobrim dijelom, kada su građevinski radnici u pitanju, ispraznila. Tamošnji radnici težili su Hercegovini i susjednoj Hrvatskoj, dolazili ovdje raditi, a ovo im je postala odskočna daska, pa su i oni sad najviše po Njemačkoj. Kad Njemačka uvede novi zakon vezan za useljavanje, a koji neće prioritetno tražiti putovnicu EU-a, otići će i ovo majstora što je ostalo.

Njemačka je trend, a BiH je zemlja u kojoj nema nikakve stabilnosti. Ne idu ljudi zato što ovdje nemaju za kruha, nego zato što nemaju sigurnost. Građevinski radnik zna da će u Njemačkoj imati posla barem idućih 10 godina, tamo velike tvrtke već imaju ugovorenih poslova za iduće desetljeće. Primjerice, Njemačka je domaćin Europskog prvenstva u nogometu 2024., a velike tvrtke već sad pregovaraju o višemilijunskim poslovima vezanima za taj događaj. Dok kod nas nikad ne znate što se može dogoditi. Loša je atmosfera u zemlji i na to se ne može utjecati, a bojim se i za budućnost – govori nam građevinski poduzetnik.

Ističe da se zbog nedostatka radnika sve više odbijaju poslovi. Po nekim brojkama, iz BiH, Hrvatske i Srbije otišlo je najmanje 50 tisuća kvalitetnih radnika iz građevinskog sektora, međutim, ni u Njemačkoj nije sve idealno kako se često u javnosti prikazuje. Goran Rodić, predsjednik Građevinske komore u susjednoj Srbiji, kazao je da dobiva informacije da po 5-6 radnika spava u 10 kvadrata, a rade i po 17-18 sati dnevno.

Ako je tako, situacija je daleko od idealne, ali odlazi se i dalje.

(www.vecernji.ba)