Izlaznost birača do 15 sati u BiH 37,21 posto

Izborni proces u Bosni i Hercegovini protječe prema planu, mirno i dostojanstvano – priopćilo je Središnje izbprno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine na press-konferenciji u Sarajevu.

Predočavajući podatke do 15 sati, predsjednik SIP-a Branko Petrić rekao je da su u Federaciji BiH zabilježena četiri incidenta vezana za današnje opće izbore, koja su stavljena pod kontrolu i mogu se smatrati zanemarivim.

U Republici Srpskoj su se u tom razdoblju dogodila tri incidenta, od kojih su dva zanemariva, a jedan u Bijeljini, u kojem je privremeno došlo do prekida glasovanja, bio je malo ozbiljniji, ali je, prema Petrićevim riječima, izborni proces i tu nastavljen.

Na razni Bosne i Hercegovine, izlaznost birača do 15 sati je bila 37,21 posto, što je 0,60 posto više nego na prošlim izborima. U Federaciji BiH je izlaznost bila 34,65 posto, u Republici Srpskoj 41,81 posto, a u Brčko Distriktu 32,26 posto.

Među općinama čiji su građani za pohvalu po izlaznosti na ove izbore, po Petrićevim navodima su: Istočni Drvar, Ribnik, Banovići, Kupres, Šekovići, Han Pijesak, Istočna Ilidža, Kalinovik i druge.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Petrić je kazao da će, kao i dosad, sva ponašanja članova biračkih odbora, koja su eventualno bila izvan pravila, biti sankcionirana.

Izvor: Fena