Jak vjetar stvara sniježne nanose na cesti Šuica-Livno-Kamensko, snježnih nanosa ima i kod Posušja

U Bosni i Hercegovini su na snazi zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolnik zasnježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Prilikom zaustavljanja na cesti zbog postavljanja lanaca ili drugog problema iz BIHAMK-a vozačima skreću pažnju da ne zaborave postaviti sigurnosni trokut. Snijega na kolniku ima na putevima u centralnim, istočnim i zapadnim krajevima BiH, kao i preko pojedinih planinskih prijevoja. Jak vjetar mjestimično stvara sniježne nanose na cestama: Šuica – Livno – Kamensko, Ripač – Vrtoče i Kazanci – Bosansko Grahovo – Resanovci, kao i na širem području Gacka i Posušja.

Zbog snijega na kolniku usporeno se prometuje na cestama: Priluka – Glamoč – Mrkonjić Grad, Olovo – Kladanj, Sarajevo – Foča, kao i na širem području Romanije. Na regionalnom putu R-419 Mihalji -Blidinje obustavljen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t. Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Vozači koji se kreću preko planinskog prijevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno), upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolnik, posebno u jutarnjim i večernjim satima.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica – Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom. Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi – Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.