Jedinica Oružanih snaga BiH ispraćena na mirovnu misiju u Afganistanu

Svečanost ispraćaja 45 pripadnika pješačke jedinice iz sastava Četvrte pješačke brigade Oružanih snaga BiH u misiju podrške miru u Afganistanu upriličena je u četvrtak u Vojarni Božan Šimović u Čapljini. Sudjelovanje u mirovnim misijama jedna je od osnovnih zadaća pripadnika Oružanih snaga BiH. Odlazak pripadnika Pješačke postrojbe iz sastava 4. pješačke brigade u Afganistan doprinosi ugledu zemlje u svijetu. Pješačka postrojba bit će u Afganistanu sljedećih šest mjeseci.

“S obzirom da je NATO naš prioritetni cilj, zajedno s članstvom u Europskoj uniji, pripadnici naših Oružanih snaga sigurno doprinose da BiH između ostalog bude prepoznata kao zemlja koja zaslužuje biti dio NATO-ve obitelji”, rekla je na ispraćaju vojnika Marina Pendeš, ministrica obrane BiH.

45 vojnika prošlo je intenzivnu obuku u trajanju od šest mjeseci iz tjelesnog i kulturološkog aspekta: “U prvoj fazi naglasak je bio na obuci svakog pojedinca. Druga faza bila je kolektivna obuka. Treća faza bila je preduputna obuka za izvršenje ove misije. Pored svih tehnika, taktika i procedura koje smo prošli, naglašen je i timski rad ove postrojbe. Izuzetno sam zadovoljan obučenošću ove postrojbe. Prezentirat ćemo BiH u Islamskoj Republici Afganistan”, najavio je zapovjednik postrojbe Davor Vujeva.

Vojnici i vojnikinje BiH više od 15 godina služe u mirovnim misijama. Dosad je više od 1.200 pripadnika Oružanih snaga bilo u različitim misijama. “Očekujem da će ova postrojba stručno, tehnički, taktički izvršiti svoju misiju i u punom stroju vratiti se u našu domovinu”, izjavio je brigadni general Tomo Kolenda, zapovjednik 4. pješačke brigade OS BiH.