Jedu se uvozne jabuke, domaće odlaze na inozemno tržište

Unatoč nepovoljnim vremenskim prilikama, jabuke su dobro rodile. No, problem je plasman voća, a i nedostatak radne snage.

Sezona berbe jabuka je u punom jeku. Na 60 hektara zemljišta Agroherca, zadovoljno se beru plodovi mukotrpnog rada. No, hercegovačke voćare zabrinjava plasman. Uvozni lobi guši domaću proizvodnju.

Zbog uvozne robe koja je preplavila domaće tržište ovdašnji proizvođači plasiraju svoje proizvode u inozemstvo. Tako će se za nekoliko dana jabuke iz Hercegovine naći na talijanskom tržištu. Do sada su voćari jabukama osvajali uglavnom rusko tržište jer su uspjeli iskoristiti sankcije Europske unije prema Rusiji, no početkom kolovoza Rusija je zabranila uvoz iz BiH zbog propusta utvrđenih inspekcijom. Suradnja bi se ipak trebala uskoro nastaviti.

Cijene jabuka na domaćem tržištu variraju od 50 feninga do 1 KM. Cijene su morali prilagoditi uvoznim. Na talijanskom tržištu jabuke iz Hercegovine prodavat će se za 40 centi. Oni koji nisu u mogućnosti izvoziti robu boje se kako bi više od milijun hekatara površine moglo zarasti u korov.