Katolici obilježavaju blagdan Velike Gospe

Diljem Bosne i Hercegovine u ponedjeljak se obilježava blagdan Velike Gospe odnosno Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. U Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji ponedjeljak je neradni dan, kao i u nekim hercegovačkim gradovima i općinama koji 15. kolovoza obilježavaju svoj dan. U Hrvatskoj je Velika Gospa državni blagdan.

Vjernici tradicionalno pohode marijanska svetišta. U Bosni i Hercegovini Velika Gospa obilježava se svečano u 150 župa, poput Širokog Brijega, Međugorja, svetišta Kondžilo u Komušini te Rame.

Prema crkvenom nauku, Velika Gospa je blagdan kad se vjernici prisjećaju da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrslim sinom Isusom. Dogmu o Uznesenju definirao je papa Pio XII. 1. studenog 1950. godine.

Naša TV za ovaj blagdan je pripremila posebnu emisiju “Naše ljeto” u kojoj će od 20 sati gostovati fra Milan Lončar iz župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije ‪‎Posušje‬, don Luka Pavlović iz Mostarsko-duvanjske biskupije i Bože Barać iz HKUD-a “Hercegovac”. U studiju pjevaju članovi Frame Široki Brijeg.