Konstituiran deveti saziv Hrvatskog sabora

Izborom Bože Petrova za predsjednika, konstituiran je deveti saziv Hrvatskog sabora. Za predsjednik MOST-a nezavisnih lista bila su 132 zastupnika od prisutnih 145. 12 zastupnika bilo je suzdržano, a jedan je bio protiv.

Očekuje se da će mjesta potpredsjednika Sabora pripasti Željku Reineru, Milijanu Brkiću i Gordanu Jandrokoviću (HDZ) iz vladajuće koalicije te Milanki Opačić (SDP) i Ivanu Vrdoljaku (HNS) iz oporbe.

Prema dogovoru HDZ-a i MOST-a, dosadašnji potpredsjednik Vlade Petrov bit će na čelu Sabora prve dvije godine četverogodišnjeg mandata, a onda će poziciju prepustiti predstavniku HDZ-a.

Sabor je konstituiran u tjednu u kojem je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović povjerila čelniku HDZ-a Andreju Plenkoviću mandat za sastavljanje nove Vlade. Plenković još vodi pregovore o tome kome će pripasti koje ministarstvo. Poznato je da ima potporu više od 90 zastupnika u Saboru, pa bi trebao imati mirniji mandat u odnosu na svog prethodnika Tihomira Oreškovića, čijoj je Vladi u Saboru ljetos izglasano nepovjerenje.