Kroz mjere za zaštitu prirode do sredstava iz IPA fondova

Cijeli svijet je suočen s posljedicama klimatskih promjena, pa samim tim i Bosna i Hercegovina. Nakon Francuske, Belgije, Španjolske i Italije, Bosna i Hercegovina po prvi puta je domaćin članova Bernske konvencije Vijeća Europe, a tema sastanka su posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost. Klimatske promjene imaju širok utjecaj na ljudske i prirodne sustave. U Bosni i Hercegovini posljednjih godina odražavaju se, kako kroz suše, tako i kroz poplave.

“Imamo određene akcijske planove i dobre zakonske regulative, no potrebno je vidjeti što predviđaju stručnjaci kako bismo mogli odabrati najbolje modalitete prilagodbe. BiH je predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, a klimatski biodiverzitet bit će jedna od ključnih stavki u pregovorima”, izjavila je Edita Đapo, ministrica turizma i zaštite okoliša FBiH.

“Potrebno je relevantnije pripremiti mjere za očuvanje i zaštitu okoliša. Nedavne suše i poplave nanijele su štete koje do danas nismo uspjeli do kraja sanirati”, rekla je Mirjana Milićević, predstavnica BiH pri Bernskoj konvenciji Vijeća Europe.

Kako bi se suzbile negativne posljedice klimatskih promjena na biološku raznolikost i proširila zaštićena područja, potrebna je jedinstvena politika o očuvanju okoliša.

“Postoji mnogo strategija o zaštiti prirodne raznolikosti koje su prihvaćene na Vijeću ministara. Očekujemo da će se globalne strategije prihvatiti na Vijeću ministara i u državnim parlamentima. Time bi se otvorili pristupi IPA fondovima, koji su za BiH itekako potrebni.

Sastanak radne skupine stručnjaka Bernske konvencije Vijeća Europe u Mostaru o posljedicama klimatskih promjena trajat će dva dana, a po završetku će biti usvojen set zaključaka.