KUHINJA NAŠIH KRAJEVA: Duvanjski pristac

SASTOJCI (ZA 10 OSOBA):

mladi kravlji sir 1 kg
mladi listovi repe 2 kg
jaja 10 kom
kajmak 50 dkg
sol 2 dkg
mlijeko 2 dcl

PRIPRAVA:

Pripremite vučeno tijesto na uobičajen način. Razvucite ga oklagijom da ne bude skroz tanko. Tijesto se nabere na oklagiju i razvlači. Tako pripremljeno tijesto prerežite uzduž na dva jednaka dijela. Repica se očisti, opere, izreže na sitno i posoli. Tako pripremljenu repicu ostavite da stoji deset minuta.

U međuvremenu se napravi smjesa od sira. U sir se dodaju mlijeko, kajmak i jaja te ocijeđeni listovi repe. Obje mase se ujedine i posipaju po razvučenoj jufki. Mota se u frk, u okruglu tepsiju. Pečeno se zalije uprženim maslacem.

Reže se na trokutiće i najbolje prija uz šalicu domaćeg kiselog mlijeka.

Ako nemate listove repe, odlična zamjena je blitva.