KUHINJA NAŠIH KRAJEVA: Hercegovačko divlje zelje

SASTOJCI (ZA 10 OSOBA):

janjetina prednji dio 2 kg
hercegovačka mješavina divljeg zelja 1 kg
raštika, blitva, špinat, mladi luk, poriluk 1 kg
ulje 0,3 dcl
luk 20 dkg
geršlo 10 dkg
mrkva 30 dkg
češnjak 2 dkg
papar 0,2 dkg
sol 2 dkg

PRIPRAVA:

Skuhajte oprana rebra ili neko drugo suho meso. Očišćeno zelje narežite na krupnije rezance, kratko GA prokuhajte u vodi i ocijedite. U posebnoj posudi ugrijte ulje pa stavite pirjati nasjeckani luk i meso. Zatim dodajte mrkvu narezanu na kolutiće pa sve zajedno pirjajte. Kada meso djelomično omekša, dodajte ocijeđeno divlje zelje, nasjeckani češnjak, krumpir narezan na kockice, sol, papar i narezano kuhano suho meso.

Za vrijeme kuhanja zalijevajte vodom u kojoj se kuhalo meso. Pred kraj kuhanja dodati geršlo i sve zajedno kuhajte dok zelje ne omekša.

Poslužite toplo u dubokom tanjuru.

U mješavinu divljeg zelja ide:

kokošja volja
laboda
štir
štavelj
kopriva
škripavac
žbun (divlja prasa)
rigica (divlja rukola)
medvjeđi luk (sremoš)