KUHINJA NAŠIH KRAJEVA: Mostarski buredžici

SASTOJCI (ZA 10 OSOBA):

mljeveno juneće meso 50 dkg
mljeveno teleće meso 50 dkg
brašno 60 dkg
luk 20 dkg
češnjak 2,5 dkg
sol 4 dkg
kiselo vrhnje 1 l
ulje 0,3 l
maslac 20 dkg

PRIPRAVA:

Tijesto pripremiti od brašna, jaja, vode i soli. Odmoriti, razvući u tanke kore. Izmiješati mljeveno juneće i teleće meso, sa sitno nasjeckanim crvenim lukom soli i paprom. Kore poškropiti uljem, smjesu nanijeti na kore.

Saviti ih u savijače i slagati u pleh. Rezati ih na komade dužine 5 – 8 centimetara. Narezane buredžike stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu oko pola sata, dok ne dobije zlatno žutu boju.

Buredžici se trebaju ohladiti, zatim se preliju kiselim vrhnjem kojem ste prethodno dodali bijeli luk i malo soli te malo rastopljenog maslaca. Vratiti u pećnicu par minuta da upije.