Lastini pogoni ugašeni, radnici ne odustaju od zahtjeva

Proizvodnja u tvornici Lasta Čapljina već je drugi dan obustavljena. Iako direktor tvornice kaže da je obustava rada ilegalna, radnici poručuju da neće odustati do ispunjenja njihovih zahtjeva. Preko stotinjak radnika u krugu tvornice već drugi dan traže ispunjenje svojih zahtjeva. Isplata tri zaostale plaće i neuplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje u protekle dvije i pol godine godine razlozi su zbog kojih su radnici dovedeni do očaja.

“Nas nije briga tko će koji posao obavljati. Ako im je u interesu da obavljaju svoj posao i da opstane tvornica, treba izmiriti račune i prema nama”, rekla je radnica Dajana Raič.

Radnici se više ne boje za svoja radna mjesta jer, prema njihovim riječima, plaća od 375 KM ionako nije dovoljna za preživljavanje: “Pitam se je li ovo plaća za jednog radnika. Ovakva plaća ne može doteći nijednoj osobi, a ne obitelji. Naše direktore mi ne zanimamo. Oni kažu da mi samo hoćemo papire. Mi želimo i svoje plaće, svoje mirovinsko i zdravstveno osiguranje.”

S druge pak strane, direktor Laste Ivan Raguž za Našu TV kaže kako radnici nemaju razloga za ovakvo nezadovoljstvo: “Uprava će razmotriti što oni traže. Tvrtka ima određenih poteškoća u poslovanju koje nisu tako strašni i nisu nikakav razlog za ovakvo ponašanje. Samo medijsko izlaganje šteti tvrtki, ali i njima osobno. Većinu njih mogu razumjeti jer imaju samo plaću iz Laste. Djeca su im vjerojatno nezaposlena, pa je to izraz duboke frustracije koja je očito izraz okoline, ali Lasta to sama ne može riješavati.”

Prema Raguževim riječima, štrajk radnika je ilegalan i obustava rada bez ikakve najave suprotna je Zakonu o radu. Također, dodaje kako su u utorak ujutro potpisani nalozi za jednu plaću: “Radnici mogu uredno ovjeriti knjižice. Što se mirovinskog tiče, ima određenih zaostataka koje riješavamo kroz jednu kreditnu liniju i mislim da će to biti u redu. Ako djelatnik odlazi u mirovinu, to se riješava prioritetno. Nadam se da će se radnici urazumiti i početi normalno raditi.”

125 radnika, koliko tvornica broji, frustrirani su odnosom uprave prema njima. Inače, ovo nije prvi put da Lastini zaposlenici obustavljaju rad, no ističu kako ovaj put idu do kraja jer im je dosta obmanjivanja.