Je li hrana u BiH sigurna?

16. listopada obilježava se Svjetski dan hrane. U BiH se jede zdravstveno ispravna hrana. Tako tvrde u državnoj instituciji koja se brine o sigurnosti hrane u našoj zemlji.

“U ovoj godini kao i u prošloj, od 4 do 6 % je neodgovarajućih uzoraka hrane analaiziranih u našim laboratorijima. Kad to usporedimo sa zemljama u regiji, vidjet ćemo da je to otprilike jednako stanje kao i kod njih,” poručio je Dalibor Vidačak, glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH.

Pažnju javnosti sve više zaokuplja genetski modificirana hrana. BiH je uskladila svoje zakonodavstvo sa zakonodavstvom Europske unije, stoga su jasni po pitanju GMO hrane.

“Genetski modifincirani organizmi u hrani mogu se stavljati na tržište samo ukoliko su prethodno prošli procjenu rizika, ukoliko je dokazano da nemaju štetno djelovanje po zdravlje potrošača,te ukoliko imaju odobrenje od nadležne institucije. Osim toga, takvi proizvodi moraju biti označeni kako bi potrošači znali je li u njima prisutan genetski modificiran organizam. Takvi proizvodi moraju proći i kontrolu”, kaže Vidačak.

U BiH, jedini genetski modificirani proizvod je soja koja služi za prehranu životinja te mora biti označena oznakom GMO. No, za proizvode životinjskog podrijetla kao što su mlijeko, sir i jaja nigdje u svijetu se ne može utvrditi jesu li hranjeni GMO hranom, primjerice sojom. Tako da je vrlo moguće da jedemo genetski modificiranu hranu, a da nismo ni svjesni. U BiH, uskoro će se proizvodi označavati oznakom “BEZ GMO” tako da će kupci znati da se te životinje nisu hranile genetski modificiranom hranom.

Iz Agencije za sigurnost hrane upozoravaju na veće probleme. Velike migracije i klimatske promjene rezultirale su mikrotoksinima u hrani kao i mikrobiološkim rizicima. Ovim problemom u budućnosti će se morati pozabaviti BiH kao i cijela Jugoistična Europa, poručuju iz Agencije