U Ljubuškom održan Dan spirometrije

Pušenje, izlaganje zagađivačima zraka i genetski faktor glavni su uzročnici plućnih bolesti. Federalni zavod za javno zdravstvo navodi kako čak 95 posto pušača boluje ili je ugroženo od vodeće plućne bolesti, KOPB-a. Ova bolest dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog.

“KOPB je ozbiljna bolest koja će, pretpostavlja se do 2020. godine biti treći uzročnik smrtnosti u svijetu”, rekla je dr. Branka Klarić, internist-pulmolog u SKB-u Mostar.

Svi podaci o funkciji pluća mogu se saznati iz jednog daha odnosno spirometrijom. Ovom bezbolnom metodom mjere se plućni volumeni i kapaciteti, a moguće je utvrditi i boluje li osoba od plućnih bolesti.

Kako bi podignuli svijest o važnosti zdravlja pluća, u Ljubuškom je danas održan Dan spirometrije. Brojni su iskoristili ovu priliku za pregled i liječničke savjete.

Zdravlje pluća moguće je održavati prvenstveno izbjegavanjem pušenja. Pluća se mogu čistiti prirodnim namirnicama poput đumbira i grejpa, a preporučuje se i izbjegavanje zagađenih područja. Kako bi bili sigurni u zdravlje svojih pluća, spirometriju je dovoljno obaviti jednom godišnje.