Marinković i Perić najbolji glumci Mostar Film Festivala

Nagrada za najbolju žensku ulogu 10. Mostar Film Festivala pripala je Kseniji Marinković za ulogu Vesne u filmu “S one strane”, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Stjepan Perić za ulogu u filmu “Ministarstvo ljubavi”.

Članovi žirija, glumac Velibor Topić, direktorica filmskog festivala DOK’n’RITM Sandra Rančić, umjetnički fotograf Jaime Olabbary Powel-Miki i televizijski novinar Dževdet Tuzlić na svečanosti zatvaranja Mostar Film Festivala, u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru, dodijelio je u srijedu nagrade za glumačka ostvarenja u konkurenciji od sedam filmova.

“Za iznimno senzibilnu kreaciju koja je glumačkim elipsama i jednostavnošću tumačenja lika ključno doprinijela upečatljivom dojmu koji film ostavlja na gledatelja”, istaknuli su članovi žirija u svom obrazloženju za proglašenje Ksenije Marinković najboljom glumicom u filmu “S one strane” redatelja Zrinka Ogreste.

Za ulogu u filmu “Ministarstvo ljubavi” redatelja Pave Marinkovića, glumac Stjepan Perić je izabran zbog, po riječima žirija, “izuzetne glumačke interpretacije u filmu neobične ideje i ironijskog poniranja koja je gledatelje jednako rastužila, ali i razveselila”.

Nagrada za najbolju žensku sporednu ulogu otišla je u ruke mlade glumice Nataše Petrović, za ulogu Katerine u filmu “Lazar” redatelja Svetozara Ristovskog, zbog poetične i nenametljive igre koja je na ekranu rezultirala uvjerljivošću i iskrenošću.

U ovoj kategoriji nagrađena je i glumica Dijana Vidušin za ostvarenu ulogu u filmu “Ministarstvo ljubavi” za, po riječima žirija, raskošnu igru koja svojom uvjerljivošću i karakterom govori više od slike.

Nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu ravnopravno se dodijelila Goranu Navojcu za ulogu Mikija u filmu “Lazar”, “za upečatljivo vajanje lika okorjelog šefa mafije”, te Muhamedu Hadžoviću za ulogu Gavrila u filmu “Smrt u Sarajevu” Danisa Tanovića, “za ostvarenje lika koji uspijeva raspon od 100 godina suptilno prenijeti na uvjerljiv i glumački čvrst način”.

Najboljim debitantom Mostar Film Festivala proglašen je David Todosovski za ulogu Zorana u filmu “Oslobođenje Skoplja” redateljskog dvojca Rade i Danila Šerbedžije.

“Zbog uvjerljivosti tumačenja lika koji sadrži veoma zahtjevne glumačke tehnike, koje je dječak-naturščik veoma uspješno iskazivao u ovoj ratnoj drami, dodjeljujemo mu nagradu za najboljeg debitanta”, istaknuli su članovi žirija na svečanosti zatvaranja festivala.

Žiri MOFF-a dodijelio je i posebno priznanje glumcu i redatelju Radi Šerbedžiji za “Oslobođenje Skoplja” za, kako su istaknuli, “kreaciju koja premošćuje vrijeme i služi očuvanju sjećanja na jedno iznimno umjetničko djelo iz sfere teatra koje je, sada u filmskom obliku, sačuvano od zaborava”.

Na ovogodišnjem Mostar Film Festivalu, koji je počeo 24. studenog, prikazani su filmovi u dječjem, studentskom, dokumentarnom i natjecateljskom programu. U sklopu festivala održana je “Masterclass” radionica za studente, filmski razgovori sa zanimljivim umjetnicima iz regije te poslovna konferencija o autorskim pravima.