Migranti na širokobriješkom kolodvoru, vratili se u Sarajevo

Skupina migranata primijećena je u utorak na Gradskom autobusnom kolodvoru u Širokome Brijegu. S obzirom na to da su istoga dana na području BiH provedene dvije operativne akcije protiv krijumčara ljudima, u javnosti se pojavila informacija kako je migrante iz tih akcija na širokobriješkom kolodvoru ostavila Granična policija BiH bez nadzora službenih osoba.

No, za Bljesak.info je iz Granične policije BiH potvrđeno kako nije riječ o skupini migranata zatečenima kod krijumčara u spomenutim akcijama te da je riječ o stranim državljanima koji su kod sebe imali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

– Policijski službenici Jedinice granične policije Gorica u utorak 24. travnja 2018. godine, na području Posušja, u skladu s nadležnostima Granične policije BiH, kontrolirali su devet državljana Afganistana koji su kod sebe imali potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, koje je izdao Terenski ured Istočno Sarajevo Službe za poslove sa strancima BiH. Među njima je bilo žena i maloljetnika.

Riječ je o osobama koje imaju slobodu kretanja u BiH u ograničenom razdoblju – izjavila je za Bljesak.info Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH. Kako doznaje Bljesak.info, djelatnici kolodvora migrantima su donijeli hranu i piće dok su čekali autobus za Mostar, gdje su zatim presjeli za Sarajevo.

O nazočnosti stranih državljana na Autobusnom kolodvoru u Širokom Brijegu bila je upoznata i policija, no potvrđeno je kako nije postupala prema skupini Afganistanaca.