Mineralna voda opasna za oralnu higijenu

Iako se tako često reklamira, mineralna voda nije nešto što liječnici smatraju zdravom opcijom. Osobito su opasne mineralne gazirane vode s raznim okusima kod kojih postoje i šećeri.

Gazirana mineralna voda mala je poslastica za zdrave, a za one manje zdrave čini se kao dobar pokušaj da poprave svoje zdravlje. Univerzalno se pije diljem svijeta te svoju primamljivost duguje pikantnim mjehurićima, kao i navodnoj pomoći u probavi, osjećaju težine te zdravim mineralima kojima obiluje.

No, nije problem u mineralima, već u ugljičnom dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži slabu ugljičnu kiselinu, objašnjava Adam Thorne, ugledni britanski zubar.

“Većina ljudi nije svjesna činjenice da je gazirana mineralna iznimno kisela, ima pH 3. Mjehurići u mineralnoj bez problema erodiraju caklinu na zubima, a što se češće pije, opasnost je veća. Tijekom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bijele boje i bol”, ističe Adam Thorne.

Osobito su opasne mineralne gazirane vode s raznim okusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.

“Nitko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, no svakodnevno konzumiranje je doista opasno za oralnu higijenu”, kaže zubar Thorne.

Izvor: Pogled.ba